Minune la Timişoara: un liliac a înflorit în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helmut Meier a asistat la un miracol: liliecii au înflorit pentru a doua oară
Helmut Meier a asistat la un miracol: liliecii au înflorit pentru a doua oară

Un bărbat şi-a găsit arborele de liliac înflorit pentru a doua oară în acest an. Specialiştii spun că fenomenul e îngrijorător. Un arbore de liliac a fost găsit înflorit, pentru a doua oară, la Timişoara. Bărbatul crede că a trăit un miracol.

Un timişorean a fost martor la o minune a naturii, în propria sa grădină. Întors din concediul de peste hotare, Helmut May, în vârstă de 71 de ani, şi-a găsit liliecii înfloriţi în grădină. Timişoreanul spune că fenomenul reprezintă un miracol. Liliecii au fost plantaţi de mai bine de 20 de ani, chiar de către Meier. Pasionat de grădinărit şi plante, bărbatul susţine că nu a mai asistat la un astfel de fenomen de când trăieşte.
„Am fost pasionat tot timpul de grădinărit. Am plantat liliecii acum mai bne de două decenii, însă nu mi s-a mai întâmplat niciodată să îmi înflorească în prag de toamnă. Ba mai mult, am văzut destui arbori la viaţa mea şi nu mi s-a întâmplat niciodată să înflorească în afara cursului lor natural”, a explicat Helmut May.

Viaţă scurtată
Chiar dacă fenomenul este privit de timişorean ca un miracol al naturii, specialiştii susţin însă că mugurii liliecilor care au înflorit a doua oară ar trebui să ne îngrijoreze, întrucât se datorează încălzirii globale şi fenomenelor meteorologice ieşite din comun. „Vorbim despre o transformare fiziologică, din cauza variaţiilor climatice. Sunt două feluri de muguri – cei anuali şi cei anticipaţi. Speciile arboricole sunt cele cu mugurii anticipaţi şi înfloresc primăvara”, a explicat Olimpia Iordănescu, profesor doctor în pomicultură.

Aceasta susţine că valurile de frig din Timişoara din perioada iunie – iulie a acestui an, au determinat practic, apariţia florilor de lilieci. „Temperaturile anormale de la începutul acestei veri au adus un frig iar arborii de liliac au primit un şoc climatic, astfel încât au fost păcăliţi. Căldura de după frig i-a determinat să înflorească, ca şi cum ar fi fost primăvara de după iarnă”, a declarat Iordănescu.

Specialistul în pomicultură spune că fenomenul este îngrijorător şi duce la epuizarea arborilor. „Vegetaţia asta nu este bună. Se datorează, în primul rând, unor fenomene climatice care nu sunt normale şi nu aduce nimic bun. Arborii intră în iarnă fără să fie căliţi, iar faptul că înfloresc de două ori îi epuizează”, a încheiat aceasta.

Despre specia arborelui de liliac
Liliacul sau Syringa vulgaris face parte din familia oleaceelor şi este o specie din genul Syringa, care înfloreşte primăvara. Este un arbust a cărui înălţime poate ajunge până la şapte metri, cu ramuri drepte şi lujeri puţin muchiaţi. Acesta creşte în sălbăticie, dar este şi cultivat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite