Începe procesul mafiei imobiliare: 40 de ţigani îi fac galerie baştanului Ionelaş pe holurile Tribunalului Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen şi Barabas Pal vor fi judecaţi în stare de arest preventiv
Ionelaş Cârpaci, Francisc Kelemen şi Barabas Pal vor fi judecaţi în stare de arest preventiv

Astăzi este primul termen din dosarul în care sunt judecate pentru ilegalităţi zece persoane. Cel mai probabil procesul se va amâna pentru că avocaţii unora dintre cei judecaţi au depus deja cereri în acest sens.

VEZI AICI cum a decurs procesul

UPDATE, ORA 15.00


Procesul a fost amânat pentru câteva ore, deoarece instanţa a realizat că nu există translator pentru boschetarul din Ungaria, care se află în boxa acuzaţilor. Familia baştanului Ionelaş Cârpaci, aproximativ 40 de persoane de etnie romă, stă pe holurile Tribunalului Timiş, ca să îşi susţină moral liderul.

Ancheta a durat doi ani şi jumătate

Falsurile realizate de mafia imobiliară au fost depistate în 25 februarie 2008, când Ionelaş Cârpaci şi asociatul său Sorin Johann Todor s-au prezentat la omul de afaceri sirian Jabri Tabrizi pentru a-i vinde, cu 600.000 de euro, un teren de pe strada Romulus din Timişoara. Jabri Tabrizi a verificat documentele şi a constatat că totul este o ilegalitate, terenul fiind furat de la primărie prin falsificarea semnăturilor primarului şi secretarului.
După depistarea acestor falsuri, reprezentanţii Primăriei Timişoara au făcut verificări şi au constatat că, printr-o metodă identică, s-au furat şi terenuri de pe strada Gheorghe Asachi. Dacă falsurile de pe strada Romulus au fost depistate la timp, pe Gheorghe Asachi a fost ridicat şi un bloc de către o firmă, afacere pusă acum în pericol de falsuri.

Primarul, martor în proces
Primul pas concret în anchetă a fost făcut în luna mai a acestui an, când „naşul” mafiei imobiliare, Ionelaş Cârpaci, a fost arestat. O lună mai târziu a fost băgat la „răcoare” şi creierul afacerii, Francisc Kelemen, iar mai târziu, pionul mafiei, boschetarul maghiar Barabas Pal. În urmă cu o lună cei trei arestaţi au fost trimişi în judecată împreună cu alte şapte persoane printre care funcţionarii Primăriei Timişoara, Cristina Vasilescu şi Costel Măndoiu, dar şi angajaţii Oficiului de Cadastru, Petre Crudu şi Remus Turpan. De asemenea, a fost trimisă în judecată notarul Teodora Noţingher. Dosarul are 19 volume, iar numărul celor implicaţi este pe măsură. La proces sunt aproape 100 de martori, printre care primarul Gheorghe Ciuhandu, căruia i s-a falsificat semnătura, dar şi Nicuşor Miuţ (director în primărie), Jabri Tabrizi, Hajar Husam (patronul Ştrandului Termal) sau notarul Ana Claici.

Acte ilegale, „inundate”
Printre cei trimişi în judecată este şi notarul Teodora Noţingher, acuzată că a comis o serie de ilegalităţi. Potrivit rechizitoriului, Noţingher nu a cerut o dispoziţia de retrocedare, nu a cerut procesul verbal prin care aceasta s-a făcut, nu a verificat împuternicirile în limba maghiară şi nu a cerut certificate fiscale.

Mai mult, procurorul de caz, Angelina Tufariu, susţine că Noţingher nu a putut să prezinte o serie de documente, motivând că au fost distruse într-o inundaţie la biroul notarial. „Această apărare denotă că notarul era conştient de ilegalităţi, mai ales că nu a denunţat niciodată inundaţia posibil-venită de la etajul superior”, se mai arată în rechizitoriu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite