Marile „porcării” şi aberaţii din Mica Vienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Ioan Holender, fost director al Operei din Viena, critică palatele ţigăneşti şi alte construcţii urâte care au schimonosit zona centrală a oraşului. Holender a fost director al Operei din Viena 19 ani, fiind cel mai longeviv şef al instituţiei. Maestrul a punctat „porcăriile” care au distrus aspectul Timişoarei.

Un oraş întreg este oripilat de modul în care „au răsărit” palatele ţigăneşti din Timişoara, dar şi de clădirea de sticlă din centrul oraşului. În repetate rânduri au fost trase semnale de alarmă cu privire la aceste situaţii care au devenit un fenomen. Maestrul Ioan Holender le-a catalogat ca fiind „porcării” care au distrus aspectul oraşului. Fiind întrebat ce nu îi place în Timişoara, Ioan Holender a vorbit în termeni duri despre „porcăriile” care îl deranjează la oraş, în special clădirea din sticlă din Piaţa Operei, cunoscută ca „acvariu”.

„Este cea mai mare porcărie, infamie şi lipsă de gust. Nu pot să cred că este posibil ca în dreapta Operei să se facă acea porcărie. Eu nici nu găsesc cuvinte destul de josnice pentru a descrie peretele prin care au distrus toată piaţa, toată deschiderea până la Castelul Huniade”, a spus maestrul Ioan Holender.

Ruşine cu turnuleţe
O altă nemulţumire a lui Holender o reprezintă palatele cu turnuleţe. Acestea au fost construite chiar sub nasul autorităţilor, care se înghesuie acum să-i aducă osanale maestrului cu ocazii oficiale, dar nu ar ţine cont de opinia sa nici în ruptul capului. „Este o ruşine că nu s-au găsit mijloace legale ca să oprească deteriorarea a unor străzi din acest oraş. Aşa este şi strada în care m-am născut eu, Trandafirilor, cu aceste case a unor concetăţeni cărora li se dă posibilitatea să facă ce vor şi să distrugă într-un mod ruşinos partea edilitară a oraşului”, a spus maestrul, care a adăugat că trebuie luate măsuri curajoase.

„Ştiu că e periculos, ştiu ce se scrie, dar nu contează. Trebuie să acţionezi cu o siguranţă de tine şi să fii conştient de corectitudinea pe care o faci, să nu faci anumite lucruri din considerente de frică şi ce o să zică cutare sau cutărică”, a mai spus Ioan Holender.

Concert pentru maestru
La sfârşitul lunii viitoare, maestrul Ioan Holender va fi sărbătorit la Timişoara printr-un concert special, dedicat întregii sale cariere. Un concert similar a fost şi anul trecut la Viena. Timişoara nu se poate ridica la nivelul Vienei, dar va fi un concert cu totul şi cu totul special, la care vor cânta şi copiii lui Ioan Holender: fiica Alina, de 13 ani şi fiul, Liviu, de 19 ani. La evenimentul organizat în 28 mai la Sala Capitol sunt aşteptaţi foarte mulţi spectatori, iar dacă va fi nevoie va fi montat şi un ecran afară.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite