Cum s-a schimbat Timişoara între 1850 şi 2010: peste 200 de hărți într-o lucrare unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arpad Jancso şi noul său volum
Arpad Jancso şi noul său volum

Inginerul Arpad Jancso, autor a 25 de cărţi despre istoria zonei, a lansat un nou volum de excepție..„Hărţile tipărite ale Timişoarei, 1850–2010” conține peste 200 de hărți și planuri detaliate ale orașului.

Arpad Jancso a lucrat timp de 32 de ani ca inginer constrctor la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri. A aflat recent că este disponibilizat, astfel că va avea timp suficient să se dedice scrisului. Cea mai nouă realizare este volumul „Hărţile tipărite ale Timişoarei, 1850–2010”, o carte unicat în România. Este cea de a 25-a carte scrisă de inginer, care vorbeşte de istoria Banatului şi a Timişoarei.

Sunt timişorean şi bănăţean. În general, oriunde m-am dus mi-a plăcut să cunosc istoria şi geografia locului. Fiind inginer, deşi am avut colaborări cu ziare, nu cred chiar tot ce scriu ziarele. Aşa m-am apucat de documentat”, a declarat Arpad Jancso.

Două luni la arhivele din Budapesta
„Istoria podurilor Timişoarei”, „Drumuri Bănăţene în secolul 19”, „Timişoara veche – imagini de epocă”, „Buziaş – trecut şi prezent”, „Monografia Begăi”, „Monografia turbinelor din Timişoara” sau „Istoria iconografică a Timişoarei” sunt cele mai importante lucrări scrise de Arpad Jancso. Puţine dintre cărţile lui se mai pot găsi, iar colecţionarii, nostalgicii şi patrioţii locali ar da orice pentru a pune mâna pe ele.

Şi „Hărţile tipărite ale Timişoarei” a fost publicată într-un număr restrâns de exemplare. „Cartea are 244 pagini şi cuprinde peste 200 de hărţi tipărite ale metropolei bănăţene în perioada 1850–2010. Cele mai multe sunt obţinute de Biblioteca Naţională Ungară de la Budapesta, unde am stat două luni”, a mai spus Jancso.

Hărţi militare şi planuri detaliate ale oraşului
Pe lângă hărţi, cartea cuprinde planurile detaliate ale oraşului sau ale cartierelor şi sunt redate unele hărţi unicat. Multe hărţi militare, pe care se vede bine Timişoara, sunt şi ele prezentate. „Sunt trecute în revistă primele planuri ale oraşului, începând cu 1551, planuri în manuscris sau tipărituri, stampe de epocă. Sunt hărţi tipărite în secolul 19, dintr-o carte foarte rară apărută în 1839, apoi hărţi din 1901-1903, apoi din perioada 1920-1989”, a mai spus Jancso.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite