Apartamentele au depăşit criza, după trei ani de scăderi. Casele şi terenurile continuă să se ieftinească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu imobiliare.ro, evoluţia preţului solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari, intermediari şi dezvoltatori este pozitivă în primul trimestru al anului 2011. În acelaşi timp însă, casele şi vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au ieşit încă din recesiune şi înregistrează, în continuare, scăderi importante de preţ.

Pe segmentul apartamentelor vechi, preţurile înregistrate la Timişoara au crescut cu 1,5%, ajungând de la 777 de euro/mp la finalul lui 2010, la 789 de euro/mp, la finalul primului trimestru din 2011. Şi apartamentele noi au avut o evoluţie în creştere, singurele excepţii fiind întâlnite la Iaşi şi la Braşov, unde au fost înregistrate scăderi. În Timişoara, însă, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,2% din decembrie 2010 până în aprilie, de la 833 de euro/mp, la 843 de euro/mp.

Spre deosebire de apartamente, evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite înainte de 1990 scoase la vânzare a fost preponderent negativă. La Timişoara s-a înregistrat cea mai mare scădere de preţ, de peste 14%, de la 1.141 de euro/mp, la 974 de euro/mp. „Principalul atu al caselor vechi rămâne amplasamentul, în cele mai multe cazuri vorbim de zone semi-centrale sau cartiere foarte bune, ceea ce face ca preţul pe metru pătrat solicitat în acest caz să se menţină în continuare mai ridicat decât cel practicat pentru construcţiile noi", a explicat Daniel Crainic, manager de marketing imobiliare.ro. Preponderent negativă a fost şi evoluţia preţului cerut pentru casele şi vilele construite după 1990 scoase la vânzare în principalele oraşe din ţară, excepţie, de această dată, făcând Timişoara, unde s-a înregistrat o creştere de 0,1%, de la 845 de euro/mp la 846 de euro/mp.

Singurul segment rezidenţial care este încă departe de a-şi reveni este cel al terenurilor pentru construcţii, care înregistrează în continuare scăderi importante de preţ în toată ţara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite