Liceanul de bani gata care a provocat carnagiul din Banat ar fi putut evita tragedia dacă trăgea pe dreapta până se oprea ploaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Hauptmann a fost condamnat la cinci ani de închisoare
Claudiu Hauptmann a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Dosarul tânărul care a provocat carnagiul din Banat a ajuns la Curtea de Apel. Ataşată la dosarul cauzei, sentinţa emisă în primă instanţă de Judecătoria Deta, arată care au fost motivele pentru care Claudiu Hauptmann a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru că, în iulie 2009, a ucis şase oameni în cel mai grav accident rutier petrecut în Banat în ultimii 10 ani.

Potrivit documentului citat, magistratul care l-a condamnat în primă instanţă pe Hauptmann a ţinut cont foarte mult de expertiza realizată în cauză. „Inculpatul Hauptmann Claudiu Florian putea să evite accidentul dacă ar fi aşteptat oprirea ploii torenţiale, oprind autoturismul în afara părţii carosabile cu luminile şi avariile pornite, având în vedere lipsa sa de experienţă ca şi conducător de autovehicule în condiţiile meteorologice din acele momente”, se arată în sentinţa Judecătoriei Deta. Potrivit aceluiaşi document, judecătorul a avut în vedere şi comportamentul lui Hauptmann dinainte de producerea accidentului. „La individualizarea acestei pedepse instanţa a avut în vedere: că această infracţiune a fost săvârşită în concurs ideal cu o altă infracţiune (cauză de agravare), fapta fiind mai gravă atât din cauza încălcării normelor legale care disciplinează circulaţia rutieră, cât şi din cauza rezultatului produs- decesul victimelor”, se mai arată în sentinţă.

Potrivit documentului amintit, faptul că liceanul (la acea vreme) luase două amenzi pentru viteză la scurt timp după obţinerea permisului a cântărit decisiv în condamnarea de cinci ani cu executare. „Instanţa  a mai ţinut cont de circumstanţele producerii accidentului, dar şi circumstanţele personale ale inculpatului precum atitudinea sa uşuratică faţă de lipsa sa de experienţă în activitatea de conducător auto (instanţa având în vedere în acest sens şi faptul că deşi era începător, în perioada foarte scurtă de la obţinerea permisului de conducere a cumulat deja două sancţionări contravenţionale, ceea ce ar fi trebuit să îi atragă atenţia asupra comportamentului său inadecvat la volan şi să determine o temporare a acestei atitudini, determinându-l să fie mai atent la respectarea regulilor de circulaţie)”, se arată în sentinţă.

„E o sentinţă motivată superficial”
Decizia Judecătoriei Deta mai arată că la individualizarea pedepsei s-a ţinut cont şi de suferinţele prin care a trecut Hauptmann pierzându-şi în accident iubita şi o prietenă.

De asemenea, s-a luat în considerare şi vârsta fragedă a tânărului, dar şi faptul că nu a avut antecedente penale la data producerii accidentului. Fost judecător şi avocat al uneia din părţile civile, Carmen Obârşanu susţine că motivarea sentinţei de condamnare este „slabă”. „Este o motivare care nu corespunde cerinţelor Codului de Procedură Penală. Sunt confuzii privind calitatea unor părţi civile. La justificarea pedepsei nu avem argumente. Ca fost magistrat şi în prezent avocat, pot să spun că este o motivare total superficială”, a spus Obârşanu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite