Dana Moisă: „Nu pot uita niciun caz. Fiecare are ceva aparte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care consideră că meseria de criminalist ar trebui să o practice doar bărbaţii, Dana Moisă demonstrează contrariul.

PROFIL
Născută:12 aprilie 1978, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică
Familie: Căsătorită

Dana Moisă este una dintre femeile care demontează prejudecata conform căreia meseria de criminalist este una pe care ar trebui să o practice doar bărbaţii. De mai bine de trei ani lucrează la Serviciul Criminalistic din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş.

În acest timp a făcut fotografii, măsurători şi a ridicat urme din locurile în care s-au petrecut cele mai nedorite evenimente: crime, accidente, jafuri. Se implică mult şi munceşte cu mintea, trupul şi sufletul, fiind conştientă că de rezultatele sale depinde rezolvarea unei anchete. „Nu am avut niciodată vise cu victimele. Încerc pe cât posibil să mă detaşez de evenimente după ce ies din tura de serviciu şi să mă gândesc la lucruri frumoase. Niciun caz nu pot să-l uit, fiecare având ceva aparte. Fiecare caz e mai mult sau mai puţin tragic. Nu ai cum să uiţi evenimentele la care mergem noi, criminaliştii, şi mai ales cele care se soldează cu pierderea de vieţi omeneşti. E foarte dureros şi pentru noi să vedem câtă suferinţă rămâne în jurul familiilor celor decedaţi”, a povestit Dana. Cu toate că a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară, iar mama sa este medic, Dana şi-a schimbat repede opţiunea şi şi-a dorit să devină poliţistă, după modelul tatălui său, pe care l-a admirat şi îl va admira o viaţă întreagă.

Modelul tatălui
A fost poliţistă de frontieră, apoi a devenit criminalistă. A uimit multă lume cu decizia de a deveni criminalistă, însă şi-a menţinut poziţia şi a demonstrat, în timp, că i se potriveşte perfect această meserie.

„Multă lume vede meseria asta ca şi cum ar trebui să o practice doar bărbaţii, dar e foarte fals. Nu e o muncă foarte grea din punct de vedere fizic. E o meserie care îţi solicită mult creierul. În permanenţă trebuie să studiezi, deoarece criminalistica este o ştiinţă al cărei obiect constă în elaborarea metodelor şi procedeelor tehnico-ştiinţifice şi tactice de descoperire, ridicare, fixare şi examinare a urmelor infracţiunii, precum şi de descoperire şi identificare a autorilor. Criminalistica realizează legătura dintre ştiinţele naturii şi tehnica, şi ştiinţele juridice penale pe de altă parte. Ca şi criminalist trebuie să cooperezi foarte bine cu restul echipei, asta însemnând că trebuie să ai o fire sociabilă şi comunicativă. Trebuie să fii migălos şi foarte atent la toate detaliile. Ca femeie criminalist trebuie să fii şi putin bărbatoasă, deoarece muncim mai mult printre bărbaţi în rândul colegilor “, a mai afirmat Dana.

Citeşte mai multe despre criminalista din Banat, în săptămânalul AdS Timişoara!

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite