Ciocolatiera din Banat se bate la Luxemburg cu cei mai tari cofetari din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arta lucrărilor în ciocolată este cunoscută de foarte puţini cofetari, deşi este una dintre cele mai atrăgătoare părţi ale „domeniului dulce".  O tânără de doar 21 de ani din Timişoara va reprezenta România la un concurs internaţional de lucrări în ciocolată la Luxemburg, care va avea loc în luna noiembrie.

Cu scule de tâmplar, cu multă răbdare şi atenţie, Frida Toth, de 21 de ani, a reuşit să ridice din ciocolată o sculptură de aproape un metru înălţime. Tânăra este cofetar de un an şi a descoperit o artă necunoscută pentru mulţi colegi de breaslă. „E prima oară când fac o piesă din ciocolată", a spus Frida.

image
image

CLICK PE FOTO PENTRU GALERIE

I-au trebuit 25 de ore ca să finalizeze lucrarea care este expusă acum în patiseria în care timişoreanca lucrează. După ce a topit tabelete de ciocolată la temperaturi ridicate, cofetăreasa le-a modelat cu grijă, după care a lucrat manual fiecare mic detaliu al sculpturii.

Răbdare şi talent

Secretele sculpturii în ciocolată nu sunt cunoscute decât de foarte puţini cofetari din ţară. „Meseria de ciocolatier nu este foarte cunoscută. Există în regiunea de Vest câţiva cofetari care lucrează în ciocolată şi probabil o fac pentru că le place, dar nu au deprinderile necesare pentru aşa ceva", a spus Silvian Miron, cel mai renumit ciocolatier român.

image

CLICK PE FOTO PENTRU GALERIE

Frida Toth a învăţat tehnicile de care e nevoie pentru a crea lucrări unice în ciocolată şi va reprezenta România la un concurs internaţional de lucrări în ciocolată de la Luxemburg, alături de un alt coleg de breaslă din Timişoara. „Este nevoie de foarte multă răbdare şi timp", a spus cofetăreasa.

Şcoala românească ucide meseria

Puţini tineri cofetari cunosc arta lucrărilor în ciocolată şi sunt intrigaţi de ea. „Copiii sunt repartizaţi la şcolile de meserii pe baza mediilor. Şcolile de profil n-au materia primă necesară pentru practica în laboratoarele proprii. Ca să se îndrepte spre cofetărie, copilul trebuie îndrumat să-şi urmărească înclinaţiile pe care le are, să poată avea rezultate", a mai spus Silvian Miron.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite