EXCLUSIV Inima „electrică” a tinerei Bianca Novac s-ar putea opri oricând fără un transplant de cord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Novac este ajutată de o familie din comuna timişeană Parţa
Bianca Novac este ajutată de o familie din comuna timişeană Parţa

Boala pe care Bianca a moştenit-o, una rară în Europa, împiedică funcţionarea musculaturii cardiace şi afectează foarte mult speranţa de viaţă. Cardiologii timişoreni care s-au ocupat de cazul tinerei au precizat că singura ei speranţă este înlocuirea inimii prin transplant. Medicii nu pot preciza când se vor agrava problemele de sănătate, doar că acest lucru se va întâmpla inevitabil.

La 27 de ani, tinerele obişnuite nu se gândesc la inimă decât, poate, când suferă vreo dezamăgire sentimentală. Pe Bianca Novac, „motorul” organismului a trădat-o, la fel cum făcuse înainte şi cu tatăl ei. Wiliam a decedat, la 29 de ani, după ce inima i s-a oprit din cauza cardiomiopatiei restrictive şi a complicaţiilor generate de această afecţiune.

Boala pe care Bianca a moştenit-o, una rară în Europa, împiedică funcţionarea musculaturii cardiace şi afectează foarte mult speranţa de viaţă. Cardiologii timişoreni care s-au ocupat de cazul tinerei au precizat că singura ei speranţă este înlocuirea inimii prin transplant.

În contratimp
Specialiştii nu pot preciza cu exactitate cât va continua să funcţioneze musculatura cardiacă. Potrivit acestora, activitatea inimii este dictată de două mecanisme: cel electric şi cel mecanic. Biancăi i-a fost implantat un stimulator cardiac, aparatul preluând funcţia electrică. Cea mecanică nu poate fi însă corectată. Potrivit coordonatorului regional de transplant, Dan Ilincariu, Bianca este momentan în aşteptarea unui donator compatibil. În cazul ei, organul pentru transplant nu poate proveni decât de la o persoană aflată în moarte cerebrală, iar la Timişoara, unde este deţinut recordul naţional de prelevări, la ultimele două intervenţii cordul nu a putut fi salvat deoarece nu au existat fonduri pentru a-l transporta la Târgu-Mureş, o situaţie jenantă pentru medicina românească.  

Acesta este şi motivul pentru care cazul tinerei va fi prezentat, curând, la întâlnirea Comisiei de anestezie – terapie intensivă a Ministerului Sănătăţii. Odată cu reabilitărea Clinicii ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, se doreşte reluarea transplantului de cord şi a celui renal.

În prezent, Bianca locuieşte în comuna timişeană Parţa, ajutată de persoane pentru care binefacerea nu este doar o poveste auzită prin lume.

Ajutor pentru Bianca
Tânăra nu are niciun venit. „Ei m-au ajutat cu tot, inclusiv cu medicamentele. Dacă nu erau ei, nu ştiu ce mă făceam. Ziua, mai fac de mâncare, puţină curăţenie, încet, cum pot eu. Nu mă obligă nimeni, dar vreau să dau ceva înapoi acestor oameni care mi-au făcut atât bine”, a spus Bianca.

În ajutorul ei a fost deschis, la Banca Transilvania, contul RO14 BTRL 0360 1205 2720 6800, de către Asociaţia beneficiarilor de transplant din Vest. Banii vor fi folosiţi pentru susţinerea tratamentului tinerei, în special pentru cel post-transplant. „Ne este foarte greu şi nouă, celor care avem familii şi alte venituri, îmi imaginez cum îi este ei”, a precizat Gheorghe Berinde, preşedintele asociaţiei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite