CAMPANIE ADEVĂRUL: Cardiologul Claudiu Popa, de la Spitalul Militar, despre sistemul medical: "Dacă vrei să reuşeşti, poţi oriunde"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Claudiu Popa spune că a urmărit toate episoadele campaniei „Adevărul”
Doctorul Claudiu Popa spune că a urmărit toate episoadele campaniei „Adevărul”

Specialistul în cardiologie, votat de timişoreni în topul medicilor preferaţi, spune că pacienţii trebuie văzuţi mai mult decât ca simpli bolnavi. Medicul este de părere şi că dificultăţile prin care trec cadrele din sănătate pot fi depăşite cu multă motivare.

Să intri în Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara nu este cea mai uşoară sarcină, mai ales dacă ai vreun alt scop în afara tratamentului. Unitatea sanitară are, în acest caz, accentul pus pe primul cuvânt din construcţie mai mult decât în cazul celorlalte spitale din oraşul de pe Bega.

Până să vină un cadru militar pentru a te conduce la cabinetul medicului, trebuie să aştepţi la „barieră” – unde portarul smuls din filmele cu soldaţi români trecuţi în rezervă te întreabă dacă ai făcut armata – şi ţi se culeg datele din buletin.

Cum treci de poartă, milităria urcă la loc în pod, iar peisajul se schimbă în cel cunoscut: pacienţi aşteptând cuminţi să intre la consult ori investigaţii şi personal medical ocupat, alergând dintr-o parte în alta. La cabinetul doctorului Claudiu Popa este coadă, ca de obicei. Medic specialist în cardiologie, acesta lucrează la Spitalul Militar din urmă cu doi ani. Este de loc din Deva, nu este căsătorit şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 2001. A urmat rezidenţiatul, la Institutul de boli cardiovasculare de la Pădurea Verde şi Spitalul Judeţean, la cel din urmă rămânând o perioadă până când s-a mutat, în regim de policlinică, la Militar.

Fiecare cu rolul lui
Dr. Popa spune că fiecare persoană din sistemul medical îşi are rolul ei, astfel că încearcă să îşi urmeze vocaţia cu cât mai mult profesionalism.
„Noi, aici la policlinică, stăm mai mult cuminţi pe scaunele noastre (râde). Însă prea mult timp liber nu am, pacienţi sunt suficient de mulţi încât programul să se prelungească mereu peste orele anunţate. O mare parte din viaţă mi-o dedic profesiei, fapt care mă mulţumeşte pentru că aşa simt că este bine”, a declarat medicul cardiolog. În timpul liber, acesta se refugiază printre cărţi. „Citesc tot ce îmi pică în mână. Nu am un gen literar preferat, însă sunt un fan al operelor lui Dostoievski. Pot spune în schimb că prefer literatura clasică faţă de cea modernă”, a mai precizat Claudiu Popa. Potrivit acestuia, a avut norocul să fie unul dintre medicii care nu s-a gândit niciodată să plece în străinătate. „Poate şi pentru că am avut norocul să intru rapid în sistem”, a spus el.

Om, nu pacient
Medicul este de părere că dificultăţile prin care trec cadrele din sănătate pot fi depăşite cu multă motivare. Dr. Popa crede că dacă o persoană îşi doreşte într-adevăr să lucreze în acest domeniu o poate face în orice ţară.

„Poate că sunt, într-adevăr, riscuri mai mari în lipsa aparaturii ultra-performante pe care o găseşti in spitalele din afara ţării. Însă dacă vrei să reuşeşti, poţi să faci acest lucru oriunde”, a explicat acesta. Specialistul cardiolog a aflat despre campania Adevărul „Doctori cu care Timişoara se mândreşte”, unde ocupă locul al treilea din Top 5, de la un pacient, care l-a sunat să-i spună că l-a votat. „Astea sunt bucuriile unui medic. Te mai sună câte o persoană pe care ai tratat-o, dar nu ai mai văzut-o apoi trei – patru ani, să te întrebe pe unde mai eşti sau dacă n-ai plecat din ţară. Secretul este, dacă reuşeşti să-ţi faci suficient timp, să priveşti omul din mai multe puncte de vedere, nu doar ca pe un simplu bolnav, ci în complexitatea lui. Trebuie întotdeauna să ai mare înţelegere pentru suferinţa umană, mai ales că uneori ai de-a face cu anumite cazuri în care nu se mai pot face foarte multe lucruri, iar tu trebuie să vorbeşti şi cu acea persoană, şi cu aparţinătorii ei”, a spus dr. Claudiu Popa.

În cabinet, cardiologul are un dulap plin de icoane. A început cu una, povesteşte el, iar restul le-a primit de la pacienţi. Una singură este însă agăţată pe peretele din spatele biroului său: cea a Sfinţilor Cosma şi Damian, mucenicii doctori fără de arginţi.

Campania „Doctori cu care ne mândrim” continuă
Topul primilor cinci medici aleşi de către cititorii Adevărul, alături de juriul de specialitate şi redacţie, a ajuns pe ultima sută de metri. Nu rataţi povestea de viaţă a doctorului clasat pe locul al doilea, care va fi publicată luni, 14 noiembrie, şi a celui de pe locul întâi, în ediţia de miercuri, 15 noiembrie, a cotidianului Adevărul şi pe pagina de internet timisoara.adevarul.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite