Canicula schimbă regulile pe şantiere: zi de lucru mai scurtă şi apă minerală din belşug

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de pe şantiere trebuie să lucreze în condiţii speciale pe timp de caniculă
Muncitorii de pe şantiere trebuie să lucreze în condiţii speciale pe timp de caniculă

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş au anunţat că, din cauza condiţiilor meteorologice, sistemul de lucru pe şantierele din judeţ va avea o serie de schimbări. Printre acestea este şi reducerea programului de muncă şi asigurarea apei pentru muncitori.

Meteorologii anunţă şi pentru zilele următoare temperaturi foarte ridicate în Vestul ţării, iar indicele de confort termic va atinge chiar pragul critic de 80. Din acest motiv, inspectorii ITM îi înştiinţează pe reprezentanţii firmelor de construcţii care desfăşoară lucrări pe şantierele din Timiş că trebuie să-şi refacă programul de lucru, astfel încât să se respecte normele de protecţia muncii, în condiţiile în care temperaturile pot urca şi până la 38 de grade.

Astfel, în baza Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, care se referă la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, constructorii trebuie să respecte anumite reguli. În primul rând, ei vor reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, vor asigura ventilaţi la locurile de muncă şi se vor avea grijă ca perioadele de lucru să alterneze cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

În plus, muncitorii vor primi apă minerală, câte 2- 4 litri de fiecare persoană, pe schimb, dar şi acces la duşuri. Dacă angajatorul nu poate îndeplini condiţiile de mai sus, există varianta reducerii zilei de lucru, dar şi reeşalonarea programului de muncă.

Cei care nu vor respecta condiţiile de mai sus riscă amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite