FOTOREPORTAJ „Road trip“ cu paprika şi ploaie pe străzile din Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O excursie în capitala Ungariei este ideală pentru bănăţeni, mai ales în miezul crizei financiare. Departe de a tremura din cauza recesiunii, Budapesta se vinde mai bine ca oricând.

Ideală pe timp de criză, şi pentru cei cu buget mic, şi pentru cei cu buzunarele pline, Budapesta îşi aşteaptă oaspeţii ca orice oraş european în care se face turism adevărat. Un drum de cinci ore cu un tren internaţional, confortabil şi aerisit, îi desparte pe bănăţeni de capitala Ungariei. Cei care aleg să meargă cu maşina vor ajunge mai repede, pentru că după Szeged li se va deschide în faţă autostrada.

Ofertele de cazare sunt şi ele nenumărate, în funcţie de numărul de prieteni care te însoţesc. Poţi alege o cameră de hostel cu patru, şase sau opt locuri, una pentru două persoane sau, dacă îţi permite portofelul, un hotel elegant. La hostel, deşi stilul nu e la el acasă, turiştii vor avea la dispoziţie, la alegere, toaletă pe coridor sau în cameră, frigider, bucătărie la comun sau micul dejun inclus pentru o sumă nesemnificativă.

Gulaş cât pentru cinci zile

image

Pentru o excursie de patru sau cinci zile în Budapesta, turiştii bănăţeni îşi pot face o listă clară de obiective pe care le pot vizita fără o cheltuială prea mare. Prima zi, dedicată acomodării, începe cu un gulaş fierbinte, condimentat cu multă paprika, şi un suc tradiţional de vişine. Dunărea care împarte oraşul în Buda şi Pesta atrage nu doar turişti, ci şi mulţi nori de ploaie care se adună deasupra oraşului aproape în fiecare după-amiază. Aşadar, înarmaţi cu o umbrelă în geantă şi sătui după porţia de gulaş, turiştii pot confrunta oraşul cu harta. Deşi limba maghiară descurajează la început, oraşul este construit perfect logic, mijloacele de transport în comun fac traficul mult mai uşor, iar cele trei linii de metrou - întâmplător roşu, galben şi albastru - leagă oricare două colţuri ale Budapestei. Una dintre linii trece pe sub fluviu, dar excursia durează îndeajuns cât un claustrofob să îşi ţină respiraţia. Urmează descoperirea celor nouă poduri peste Dunăre, cutremurate de trecerea tramvaielor nervoase, dar mult mai spectaculoase după lăsarea nopţii.

Muzica oraşului

image

După familiarizarea cu zona istorică din Buda, dar şi cu clădirile impresionante din Pesta, un prim obiectiv turistic atrăgător poate fi Bazilica Sfântul Ştefan. Cei care au antrenament pot urca şi în turn, de unde priveliştea taie respiraţia. Unul dintre cele mai căutate obiective ale oraşului, Castelul Buda, este una dintre cele mai impunătoare clădiri ale oraşulului. Castelul a fost construit în secolul al XII-lea, dar niciunul din regi nu a locuit în el, ci l-au folosit doar pe post de casă de oaspeţi. În cel de-Al Doilea Război Mondial, palatul a fost grav avariat, dar mai apoi a fost reconstruit în stil baroc. În castel se află Galeria Naţională şi Muzeul de Istorie.

Mai apoi, în căutarea celebrei străzi de cumpărături Vaci, turiştii vor da peste diverşi cântăreţi stradali, caleşti care fac turul oraşului, spanioli şi chinezi care nu se opresc din fotografiat. Terasele atrăgătoare care propun meniuri speciale pentru turişti sunt însă mult prea scumpe. Cei care se vor opri pentru a încerca trei feluri de mâncare specific ungureşti vor merge a doua zi în alimentarele de cartier pentru a-şi aproviziona frigiderul cu produse mult mai ieftine. Totuşi, turiştii care aleg să mănânce în restaurantele cu specific unguresc ar trebui să încerce nenumăratele tipuri de gulaş, peştele, clătitele absolut delicioase înecate în ciocolată fierbinte sau delicioasa supă de ceapă servită în interiorul unei chifle crocante. Fie că mănâncă la un restaurant elegant, la o terasă modestă sau la hostel, turiştii trebuie neapărat să încerce şi berea ungurească. Dacă Borosdi este ieftină, Dreher are un preţ mai mare. Şi pasionaţii de vin au o soluţie: vinul de Tokay, considerat în urmă cu mai multe secole o delicatesă în întreaga Europă, a rămas şi în prezent o licoare magică, apreciată de băutorii rafinaţi.

Turism intensiv

image

A doua zi poate începe cu o excursie pe Dealul Gellert, locul cu cea mai bună vedere asupra Budapestei, aflat la o altitudine de 235 de metri, între Podul Elisabeta şi Podul Libertăţii. O urcare de aproape 30 de minute pe scări, cu popasuri în diverse zone de belvedere, se va încheia cu o panoramă absolut de neuitat. Pe vârful colinei se află „Citadela", o fortăreaţă construită în 1848, dar şi Monumentul Libertăţii - o statuie impunătoare care se zăreşte încă de departe. Nu lipsesc micii comercianţi care îmbie turiştii cu suveniruri. Pe lână nelipsitele vederi sau magneţii de frigider, un produs la mare căutare este cubul Rubik - inventat în anul 1974 de către maghiarul Erno Rubik. Un alt obiectiv care nu ar trebui să lipsească din excursia la Budapesta este labirintul, un tunel încâlcit întins pe kilometri buni, în care ai nevoie de hartă pentru a-l parcurge şi în care vei descoperi o fântînă din care curge vin. Interesante sunt şi Muzeul Marţipanului, Bastionul Pescarilor, dar şi nenumăratele cofetării care tentează turiştii cu o revărsare de produse de patiserie fierbinţi, sărate sau foarte dulci, servite alături de cafele delicioase.

„Oh my God, they killed Lenin!"

image

Cei care în a treia zi vor să viziteze Parlamentul trebuie să se înarmeze cu răbdare, ba chiar să îşi cumpere bilete de la prima oră, deşi vor avea de aşteptat, pentru că turul în limba engleză se face de la ora 12.00. Construcţia acesteia a început în anul 1884 şi s-a încheiat în 1904, cuprinde 10 curţi şi sute de încăperi. Cetăţenii Uniunii Europene pot vizita impresionanta clădire gratuit. În timpul turului, vizitatorii vor afla amănunte din istoria ţării, dar şi informaţii contradictorii cum ar fi faptul că Ungaria a fost mult mai mare în trecut, după care România i-a luat mai multe judeţe. Aceeaşi discuţie sensibilă pentru unii turişti se redeschide în majoritatea muzeelor şi chiar în biserici, unde se vând hărţi cu „Ungaria mare", care cuprinde jumătate din România actuală. Excursia poate continua cu o vizită la Muzeul Memento, un parc aflat la ieşirea din oraş şi în care se află mai multe statui care „populau" oraşul în perioada comunistă. Vizitatorii îşi pot cumpăra diverse suveniruri, conserve în care se află „Ultima gură de aer din comunism", timbre, vederi, dar şi tricouri pe care personajele din South Park exclamă: „Oh my God, they killed Lenin!". Tot la Memento Park, vizitatorii pot suna la „linia roşie a comunismului", unde pot asculta discursuri ale celor mai importanţi lideri comunişti ai lumii. Cei mai mulţi dintre turişti aleg şi să îşi facă poze într-un Trabant albastru, simbol al perioadei comuniste.

Teroare şi fluturi

image

Jumătate din a patra zi de excursie în Budapesta poate fi petrecută, fără urmă de regret, în „Casa Terorii", un muzeu al ororilor naziste. Aflată pe celebrul bulevard Andrassy, clădirea a fost sediu al naziştilor în anii 40, după care a venit rândul comuniştilor să îşi facă acolo rezidenţa. Muzeul comemorează victimele terorii, dar este şi un memento care aminteşte de teribilele acte de violenţă ale mai multor dictatori. În rândul obiectivelor „obligatorii" se numără şi Insula Margareta, dar şi impresionanta „Piaţă a eroilor", dedicată marilor conducători ai Ungariei. Printre statuile din piaţă se află şi cea a lui Iancu Corvin de Hunedoara, prezentat ca un guvernator maghiar, dar şi cea a fiului său, Matei Corvin. În centrul pieţei se află o grandioasă coloană care îl înfăţişează pe Arhanghelul Gabriel. Excursia poate continua în cea mai mare grădină zoologică din Europa, în care pot fi văzute cele mai înfricoşătoare animale, de la hipopotami şi rinoceri, la lei, urşi polari şi tigri. În bazine înoată foci, iar pentru cei cărora le plac insectele sunt pregătite camere speciale pline de fluturi.

Buget pentru excursie

image

Pentru cei care urmăresc ofertele hostelurilor, norocul le poate aduce un tarif de 10 euro pe noapte într-o cameră dublă, cu baie. Biletul de tren Timişoara-Budapesta, dus-întors, pentru o singură persoană costă 170 lei, iar un card de transport local valabil pentru o săptămână nu trece de 50 lei. Intrările la muzee, mâncarea, suvenirurile şi alte cumpărături nu vor trece de suma de 500 lei de persoană, asta în cazul în care veţi dori să încercaţi mai multe mâncăruri tradiţionale sau să faceţi o vizită îndelungată pe strada de shopping Vaci. În total, pentru o excursie de cinci zile, un timişorean va scoate din buzunar cel mult 900 lei. Cu toate acestea, cei care aleg să mănânce mâncare cumpărată de la alimentară şi nu zăbovesc prea mult la magazinele de firmă se pot descurca şi cu 700 lei.

Vezi AICI o GALERIE FOTO din Budapesta.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite