EXCLUSIV Baştanul pistolar din Timişoara a fost judecat anapoda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Mihai, baştanul pistolar
Nicolae Mihai, baştanul pistolar

Procesul rromului care a fluturat pistolul pe holurile Tribunalului Timiş se va rejudeca din cauza unor greşeli ale magistraţilor Judecătoriei Timişoara, care au dat cu stângul în dreptul la judecata baştanului care a scos arma la tribunal.

Când era aproape să se finalizeze, procesul baştanului care a fluturat pistolul pe holurile Tribunalului Timiş se reia de la zero pentru că magistraţii de la Judecătoria Timişoara au greşit sentinţa.

Scandalul a izbucnit în 2008, la un proces dintre Nicolae Mihai şi rivalul său de moarte, Ionelaş Cârpaci. Cele două familii de ţigani s-au luat la harţă pe holul Tribunalului Timiş. În încăierarea creată, Nicolae Mihai a scos pistolul, ajungând cu el chiar în sala de judecată. Magistraţii s-au speriat şi au ieşit din sală, pistolarul a fost reţinut de jandarmi, iar 24 de ore mai târziu a fost arestat preventiv, fiind menţinut după gratii câteva luni. În luna martie a anului trecut, Judecătoria Timişoara l-a condamnat pe Nicolae Mihai la doi ani de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Atât procurorii, cât și baștanul au formulat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara.

Au greşit sentinţa

Magistrații de aici au casat sentința emisă de Judecătoria Timișoara și au trimis cazul spre rejudecare. Potrivit deciziei emise de Curtea de Apel Timişoara, magistraţii de la Judecătorie au încurcat prevederile Codului Penal, condamnându-l pe baştanul Nicolae Mihai, fără să schimbe încadrarea faptelor, pentru nişte infracţiuni pentru care nu a fost trimis în judecată.

„Există o neconcordanţă între considerentele hotărârii şi dispozitiv, mai precis, instanţa de fond a dispus condamnarea inculpatului Mihai Nicolae pentru o altă faptă decât pentru cea care a fost trimis în judecată”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara. Judecătorii care au emis sentinţa de recurs au mai arătat că eroarea magistraţilor de la Judecătoria Timişoara poate fi îndreptată doar prin rejudecarea cazului. „Această neconcordanţă între motivarea soluţiei adoptate de către Judecătoria Timişoara şi dispozitiv (n.a. minuta de şedinţă) afectează sentinţa penală recurată, în sensul nulităţii acesteia, iar singura modalitate de asanare a acestei hotărâri este posibilă doar prin casarea ei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, Judecătoria Timişoara, pentru a se pronunţa cu privire la infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată inculpatul prin rechizitoriu,”, mai arată documentul emise de Curtea de Apel Timişoara. Potrivit documentului, dacă judecătorul consideră că încadrarea faptei nu este cea corectă, el poate schimba încadrarea juridică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite