Fotbaliştii străzii din România s-au prezentat bine la Homeless World Cup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii României pe Copacabana
Reprezentanţii României pe Copacabana

Echipa României, organizată de un timişorean, s-a situat în prima jumătate a clasamentului la Campionatul Mondial al oamenilor străzii. Turneul disputat la Rio de Janeiro, în Brazilia, a reunit echipe formate din oameni ai străzii şi dependenţi de droguri sau alcool din 48 de ţări.

Campionatul Mondial de fotbal pe stradă adresat oamenilor fără locuinţă şi celor dependenţi de droguri sau alcool se desfăşoară în fiecare an, din 2002, iar România a participat între 19 şi 27 septembrie pentru a treia oară consecutiv la această competiţie. „Suntem sprijiniţi de Federaţie, care ne ajută cu echipamente şi de o fundaţie pentru deplasări. Am fost a treia oară, după ce am mai participat în Australia şi Italia. Sperăm la anul să mergem şi în Franţa”, a spus Mihai Rosuş, coordonatorul lotului.

Acesta lucrează la Centrul Metanoia din Timişoara, care se ocupă de copii străzii, persoane defavorizate şi de cei dependenţi de alcool sau droguri. „Cei de la Homless World Cup au un regulament care spune că cei care au participat în trecut să fie ei antrenori, de aceea nu a mai fost Florin Bătrânu. Politica lor cere ca aceştia să fie oameni de pe stradă, ei înţeleg mult mai bine, au trăit această viaţă. Scoţia, Irlanda, multe ţări au antrenori care au fost la acest turneu şi au locuit pe stradă sau au fost dependenţi de droguri sau alcool”, a explicat Mihai Rosuş.

România în prima jumătate

De data aceasta, din cauza costurilor mari provocate de distanţă, doar patru fotbalişti au făcut deplasarea. „Anul ăsta a fost un băiat din Timişoara, unul din Satu Mare, unul din Bucureşti şi unul din Iaşi. Am fost cu doar patru jucători, din cauza bugetului foarte strâns. Există acolo un lot de rezerve, pentru cine are nevoie. Am luat un brazilian care era foarte bun, de fapt toţi din acel lot ştiau foarte bine fotbal, toţi ar fi vrut jucători de acolo. Opt jucători poţi avea în lot, plus doi oameni în staff-ul tehnic”, a povestit Mihai Rosuş.

„Ca şi anul trecut, am luat locul 22 din 48 de echipe. Acum, pentru prima oară, am fost într-un cantonament mai lung şi am avut un teren făcut după regulamentele competiţiei. Naşii noştri la fiecare turneu de până acum au fost mexicanii, şi în Australia, şi în Italia, şi în Brazilia ne-au bătut. Au avut şi echipă bună, au luat locul trei de această dată. În ierarhia Homeless World Cup suntem pe locul 22 din 66 de echipe ţinute în evidenţă”, a mai spus timişoreanul care a condus echipa în Brazilia.

Următoarea ediţie a Homeless World Cup va avea loc anul viitor, în Franţa, iar din comitetul de organizare fac parte antrenorul lui Arsenal Londra, Arsene Wenger, şi foştii campioni mondiali şi europeni Emmanuel Petit şi Lilian Thuram.

Toată lumea câştigă la Homeless World Cup

Regulile fotbalului de stradă sunt făcute pentru a putea permite desfăşurarea meciurilor într-un spaţiu mic şi într-un timp scurt. Terenul are 22 de metri pe 16, se joacă 3+1. Portarul nu are voie să iasă din careu, iar jucătorii de câmp nu au voie să intre. Echipa care se apără se apără cu doi jucători, unul trebuie să rămână în terenul advers. La meci egal se execută lovituri de departajare, echipa câştigătoare primeşte două puncte, iar pierzătorii un punct. Se joacă două reprize a câte şapte minute, cu un minut pauză.

„E un sistem mai complicat, sunt opt grupe a câte şase, iar primele trei din fiecare grupă merg în prima urnă valorică. Sistemul este gândit altfel decât la un Mondial obişnuit, pentru ca fiecare să joace cât mai mult. Sunt vreo şase cupe care se acordă, cea mai importantă fiind Homless World Cup”, a explicat Mihai Rosuş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite