Oreste: „Îi numesc pe preoţi sutanişti. Majoritatea sunt în slujba banului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul emisiunii "Codul lui Oreste" s-a aflat la Timişoara pentru lansarea Filialei Banat a Clubului Româno-Arab de Cultură şi Presă. Oreste Teodorescu este preşedintele acestui club, care are ca obiectiv apropierea dintre arabi şi români.

Cunoscutul realizator de la Antena 2, Oreste Teodorescu, se declară un mare admirator al popoarelor arabe şi al islamului. Susţine că este un cercetător al Coranului, pe care îl descoperă zilnic ca pe un puzzle. „Am descoperit în Coran sensuri foarte profunde. Cred cu tărie că islamul vine ca o salvare pentru religia occidentală. Dacă nu ar fi fost islamul, nu ar fi existat renaşterea. Sunt mai multe lucrurile care unesc cele două popoare, decât cele care le separă. Simt o similitudine cu sufletul românesc. Ambele culturi ştiu să împrumute bune şi rele, oamenii sunt ospitalieri şi prietenoşi”, a declarat Oreste.

Oreste a urmărit cu sufletul la gură evenimentele care au avut loc în lumea arabă şi care s-au soldat cu căderea unor dictatori. „Primăvara arabă este ce a fost decembrie '89 la noi. Chiar dacă oamenii nu ştiu ce îi aşteaptă, vor o schimbare. Există un duh al libertăţii. Tinerii arabi sunt pentru democraţie”, a afirmat Oreste.

Amfitironul emisiunii „Codul lui Oreste” lucrează la realizarea unui flm documentar care se va intitula „Trei religii, un singur Dumnezeu”. „Vom pleca la filmări în luna august. Va fi un documentar despre cele trei mari religii, iudaism, creştinism şi islam. Începem de la Bethleem şi terminăm în Siria, unde există un loc în care oamenii trăiesc ca în urmă cu 2.000 de ani”, a mai declarat Oreste.



„Nu sunt în relaţii bune cu preoţii”

Oreste a comentat şi lupta pentru putere de la Mitropolia Banatului. Deşi îşi dă doctoratul în teologie, prezentatorul este dur când vine vorba de viaţa monahală. „Eu nu sunt în relaţii foarte bune cu preoţii. Eu îi numesc sutanişti. Din păcate, majoritatea se află în slujba banului. Când banul devine icoana lor, slujitorul cuvântului lui Dumnezeu îşi pierde sensul. Preoţii au ajuns nişte militari în straie bisericeşti, preferă să-l slujească pe Patriarh sau pe Papă. Uită că omul e trecător. Christos e nemuritor, oamenii sunt muritori. Adevăratul spirit al ortodoxiei se mai găseşte doar în anumite mănăstiri izolate”, a spus Oreste.

Ambasadorul Palestinei în Banat

Cu ocazia inaugurării Filialei Banat a Clubului Româno-Arab de Cultură şi Presă, a fost lansată cartea „Celelalte camere”, scrisă de cel mai important autor palestinian, Jabra Ibrahim Jabra. La eveniment a participat şi ambasadorul Palestinei, Ahmed Aqel. "Jabra Inrahim Jabra este cel mai mare scriitor Palestinian. El a murit la Bagdad, dar toată viaţa lui şi-a dorit să se întoarcă la Bethleem. A dus mereu o luptă pentru poporul palestinian”, a spus Aqel. 







image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite