Timişoara are rivale la denumirea "Mica Viena". Vezi care sunt oraşele care mai poartă această poreclă! GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii este unul dintre locurile care seamănă foarte bine cu Viena
Piaţa Unirii este unul dintre locurile care seamănă foarte bine cu Viena

Mai multe oraşe din Europa au primit denumirea de „Mica Vienă“ datorită arhitecturii baroce, asemănătoate capitalei Austriei. Cernăuţi şi Lvov (Ucraina), Varazdin (Croaţia), Bielso-Biala (Polonia) sau Ruse (Bulgaria) au fost supranumite "Klein-Wien"

Când te plimbi prin Viena realizezi că există foarte multe similitudini între arhitectura urbană de acolo şi cea din Timişoara, motiv pentru care oraşul de pe Bega a fost poreclit „Mica Vienă“. Însă nu doar Timişoara are aceast nume de alint, ci şi alte oraşe din fostul imperiu habsburgic.

Sunt multe oraşe denumite «Mica Vienă», din cauza construcţiilor în stil baroc, ca în capitala fostului imperiu. Inginerii militari austrieci s-au străduit să construiască clădirile după ce ştiau ei. Călătorii au fost cei care au lăsat poreclele. Ei spuneau că au mai văzut o clădire asemănătoare şi la Viena şi au spus Klein-Wien“, a declarat istoricul Ioan Haţegan.

Căutând pe Internet, printre oraşele poreclite „Mica Vienă“, am descoperit: Cernăuţi şi Liov (Ucraina), Varazdin (Croaţia), Bielso-Biala (Polonia) sau Ruse (Bulgaria).

Fratele Timișoarei din Ucraina

Cernăuţiul din Ucraina, este un oraş care seamănă cu Timişoara şi este numit „Mica Vienă“. A făcut parte din Imperiul Habsburgic, începând cu 1775. În anul 1849, a devenit capitala Ducatului Bucovina, instituit prin Constituţia Austriei. Când Austro-Ungaria s-a dezmembrat, în 1918, Cernăuţiul a devenit parte a României.



CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Cernăuţi Cernăuţi Cernăuţi

Urmele fostului URSS nu s-au şters din Cernăuţi, însă cele ale fostului Imperiu Habsburgic sunt mai profunde, vizibile la tot pasul şi definitorii pentru oraş. Cernăuţi şi Timişoara sunt două oraşe înfrăţite. Diferenţa e că Cernăuţiul arată imperial! Clădirile de secol XVIII şi XIX din zona centrală şi străzile principale au fost renovate în 2008“, a spus poetul Robert Şerban, după revenirea dintr-o vizită la Cernăuţi.

Turism cu ajutorul unei porecle

Siteul oficial al oraşului polonez Bielsko-Biala se laudă cu porecla primită de localitate. „Bielso-Biata este nul dintre cele mai vizitate oraşe din sudul Poloniei. Turiştii sunt atraşi de «Mica Vienă», nume dat de frumuseţile arhitecturii“, scrie în prezentarea oraşului.


image
Bielsko-Biala Bielsko-Biala

Varazdin, un oraş în partea de nord a Croaţiei, a făcut parte din fostul Imperiu Austro-Ungar, astfel că arhitectura oraşului nu este deloc surprinzătoare.
Site-urile turistice care promovează frumuseţile Croaţiei scriu cu litere de-o şchioapă despre Varazdin „Mica Vienă a Croaţiei“.


Varazdin Varazdin Varazdin

Lvov este cel mai mare şi cel mai important oraş din vestul Ucrainei şi este considerat ca unul dintre centre culturale ale Ucrainei. În perioada 1772-1918 a făcut parte din Imperiul Austriac. Centrul historic al orașului, cu numeroase clădiri medievale, dar și din perioada Habsburgică, este inclus în lista UNESCO a locurilor de patrimoniul mondial.


Lvov Lvov Lvov

Ruse a fost poreclit „Mica Vienă“ pentru clădirile sale

Există oraşe care nu au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, dar care sunt preclite „Mica Vienă“. Au fost denumite astfel pentru construcţiile în stil baroc. Un exemplu este oraşul Ruse, din Bulgaria, datorită stilului arhitectural din centru. Oraşul este faimos pentru clădirile sale conservate de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Aici există mai mult de 260 de monumente. Cele mai multe dintre atracţiile oraşului se află la centrul localităţii.



Arad – "Mica Viena"


Şi chiar dacă timişorenii vor fi atinși la orgoliu, trebuie să accepte că "Mica Vienă" i se spune chiar și Aradului. Orașul de pe Mureș a avut mereu o legătura importantă cu Imperiul Austro-Ungar, care a lasat urme adânci atât în stilul arhitectonic cât și în modul de viață al arădenilor. Palatul Cenad (situat lângă Primarie) este, poate, cel mai bun exemplu datând din vremurile habsburgilor.

Ruse
Ruse
Ruse
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite