Trompetistul norvegian Mathias Eick, la Festivalul de Jazz de la Gărâna: "Toți norvegienii sunt șocați de atentat. Nu vă pot descrie starea de spirit de acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de treia zi a Festivalului de Jazz de la Gărâna a stat sub auspiciul muzicienilor norvegieni, țară lovită vineri de cel mai dur atentat după al doilea Război Mondial.

Aproximativ 8.000 de oameni au asistat sâmbătă seara la cea de a treia zi a Festivalului de Jazz de la Gărâna, devenit cel mai mare eveniment de acest gen din Sud-Est-ul Europei. Așa cum s-a întâmplat aproape la fiecare ediție, ploaia nu a ocolit nici de această dată Munții Semenicului. Concertele de sâmbătă au început cu destulă întârziere datorată artiștilor din Norvegia. Aceştia au plecat de la Oslo, capitala Norvegiei, o ţară afectată de două atacuri teroriste soldate cu 91 de morţi. "Din păcate în aceste momente în Norvegia sunt probleme cu zborurile. Am fost nevoiţi să întârziem mai mult de două ore concertele", a spus Marius Giura, directorul festivalului. Primii care au urcat pe scena din Poiana Lupului, după ora 21.00, au fost cei din trupa formată din saxofonista Froy Aagre, pianistul Andreas Ulvo, toboşarul Jo Fougner Skansaar și percuționistul Freddy Wike..

“Gărâna seamănă cu Norvegia”


Capul de afiș al zilei a fost însă trompetistul Mathias Eick, care a venit la Gărâna însoțit de basistul Audun Erijen, pianistul Andreas Ulvo, toboșarul Gard Nilssen și percuționistul Pal Hausken. Înainte să urce pe scenă, Mathias Eick a fost amabil și a răspuns la câteva întrebări despre evenimentele tragice prin care au trecut norvegienii. Atacurile teroriste de vineri s-au soldat cu 91 de morți.


Galerie foto

Toți norvegienii sunt șocați. Nu vă pot descrie starea de spirit de acasă. Este cumplit ce s-a întâmplat, pentru că Norvegia este o țară liniștită. Nu s-au întâmplat până acum astfel de evenimente tragice. Este cea mai mare tragedie de după război. Dar se pare că nebuni sunt peste tot în lume. Și chiar dacă inițial s-a crezut că aparțin celor de la Al Qaeda, până la urmă s-a dovediat că a fost comis de un norvegian extremist, de 32 de ani”, a declarat Mathias Eick.

Muzicianul spune că norvegienii sunt un popor disciplinat și unit, iar în aceste zile au dovedit acest lucru. “Trebuie să fim împreună. Sunt convins că vom depăși aceste momente groaznice”, a mai spus Eick. Trompetistul a venit pentru prima dată în România și a fost surprins să găsească un loc asemănător cu zona din care vine el. “Nu exagerez, este o zonă identică cu locul de unde sunt eu, din Sud-Est-ul Norvegiei. Pădure, munte, aer curat. Chiar și vremea este la fel”, a mai spus Mathias Eick.

Pe scena din Poiana Lupului au mai concertat Nik Baertsch Ronin, din Elveția și Mario Florescu & The Teachers.


Galerie foto

 


image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite