INTERVIU Marian Iancu: „Ne bazăm pe bănăţeni pentru momentul când vom cota echipa la bursă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorul echipei alb-violete se bazează pe suporteri atât la meciul cu Rapid, cât şi pe teremen lung. Marian Iancu este de părere că Rapidul este o echipă de bătut şi i-a cerut lui Cosmin Contra să abordeze cât mai calm partida de azi.

Vă dă emoţii pofta de gol a Rapidului?

Nu cred că meciul cu Brăneştiul este un etalon pentru jocul Rapidului, ci mai degrabă cel cu Craiova. Avem toate datele, lucrăm cu o firmă din italia care ne oferă date pentru fiecare jucător, atât pentru noi, cât şi pentru adversari, aşa că nu ne lăsăm păcăliţi de un singur meci, luăm în calcul întregul.

Faptul că Poli a reuşit primul meci fără gol primit vă dă încredere?

Nu neapărat, pentru că mai avem de lucru. Dar suntem un alt tip de echipă faţă de cele cu care s-a confruntat Rapidul în ultimele partide.

Vă hazardaţi să faceţi un un pronostic?

Cu toate că analizăm la rece toate datele, nu poate fi negat faptul că Rapid este o echipă aflată pe val, cu un moral bun. Însă la fel suntem şi noi, aşa că nu este un meci uşor de pronosticat. Noi ştim cum să jucăm meciurile tari, am arătat asta de multe ori în trecut. Nu pot da un pronostic, dar pot să vă spun că îmi doresc foarte mult victoria.

Este această partidă primul test adevărat pentru antrenorul Contra?

Nu văd lucrurile aşa, este o răspundere generală, pentru că toată lumea din club trebuie să-şi facă treaba pentru ca lucrurile să meargă bine. Degeaba se pregăteşte echipa bine, dacă eu ca preşedinte nu-mi îndeplinesc atribuţiile, şi degeaba îmi fac eu treaba bine dacă echipa nu este pregătită cum trebuie.

Aţi vorbit cu Cosmin despre acest meci?

Da, i-am spus în primul rând să fie liniştit, calm. Asta trebuie să facă un antrenor, să studieze adversarul, să stabilească cele mai bune mutări, ca un jucător de şah. L-am rugat să nu pună singur presiune asupra sa, pentru că nu mai are ce să dovedească. Nu are nevoie de stimuli din afară, pentru că e foarte ambiţios, sunt sigur că vrea să se autodepăşească.

Vă bazaţi şi pe tribune?

Aceasta este cea mai mare emoţie a mea în privinţa acestui meci, spectatorii. Echipele sunt echilibrate, iar spectatorii pot face diferenţa, pot da jucătorilor acel plus de energie care să ne aducă victoria. Sper să vină în număr cât mai mare.

Aproape jumătate din primul 11 este format din jucători crescuţi de club. Vă mulţumeşte acest procentaj?

Acest lucru trebuie luat în calcul de fiecare dată când se vorbeşte despre valoarea unui club de fotbal. Nu exsită sentiment mai frumos ca atunci când vezi că o echipă câştigă meciuri şi se bate la vârful clasamentului cu jucători din propria pepinieră.

Tinde Poli spre un lot „producţie proprie”?

Îi avem pe Pantilimon, Luchin, Scutaru, Axente care au jucat etapa trecută, mai sunt Mera, Poparadu, Popovici. În Liga 1 mai sunt jucători care au plecat de la noi, ca Latovlevici sau Torje. Ăsta ar trebui să fie scopul fiecărui club, să crească valori. Avem un număr mare de jucători tineri împrumutaţi la echipe din primele două ligi, să poată juca, mulţi tineri din club fac stagii de pregătire cu echipa mare. Creşterea jucătorilor autohtoni este un mod de a fideliza publicul.

Tendinţa este descendentă în privinţa numărului de spectatori...

Poate nu se umple stadionul la fiecare meci, însă sunt 1.000.000 de bănăţeni, iar mulţi dintre ei sunt cu ochii pe echipă. De aceea insist pentru creşterea jucătorilor din pepiniera proprie, pentru fidelizarea microbiştilor locali. Sunt cluburi care nu au niciun fel de structură în profunzime, sunt crescute brusc pentru un scop imediat, iar apoi dispar, aveţi exemple la îndemână. Ori în Banat pur şi simplu nu se potriveşte aşa ceva, aici trebuie să construieşti.

Vor fi cumpărători pentru acţiuni, atunci când veţi lista clubul la bursă?

Nu ne bazăm pe un număr mic de cumpărători care să cumpere multe acţiuni pe sume mari. Ideea e ca lumea să simtă că face parte din viaţa clubului, îi aşteptăm pe cei care cumpără acţiuni de 100, 200, poate 1.000 de euro. Pot vor fi grupuri, care să cumpere acţiuni de câteva mii de euro şi să aibă un reprezentant cu drept de vot în consiliu. Cine va cumpăra acţiuni o va face din pasiune, nu pentru dividende. Suporterul va simţi că participă activ la viaţa clubului.

Un astfel de model pare utopic în România actuală. Credeţi că va reuşi?

Aici e treaba managerului, să ştie să se plieze pe condiţiile pieţei existente, să speculeze oportunităţile şi să evite capcanele. Nu am inventat noi acest model, funcţionează de mulţi ani în occident. Acţionarii vor avea drept de vot, preşedintele va fi ales, iar dacă proiectul celui ales nu merge, nicio problemă, poate fi schimbat. Spre asta tindem.

Că tot vorbim de bani, cum vă mai înţelegeţi cu Finanţele Timiş?

Acolo este o bătălie oarbă, surdă şi mută. Problemele financiare globale, nu doar cele din sport, îi obligă pe toţi să nu ţină cont de nimic, însă există prea multă răutate. Ca să simplific: dacă există o lege care poate ajuta, de ce o aplici pe cea care distruge? Nu există în Liga 1 club mai transparent din punct de vedere financiar decât noi, am publicat pe site absolut toate cifrele din ultimii ani.

Acele cifre arată un minus...

Cu acest club au fost cheltuite 42 de milioane de euro, o sumă imensă, strânsă din contribuţiile tuturor celor implicaţi, de la acţionari şi sponsori până la autorităţile locale. Din aceşti bani, nu mai puţin de 12 milioane au fost aduşi de acasă de acţionari, ca să zic aşa, şi nu vor fi ceruţi înapoi, aşa cum fac mulţi patroni. Sumele împrumutate au fost sau vor fi capitalizate, adică vor deveni capital social. Există în minus şi de aceea încercăm să reducem cheltuielile în această perioadă grea, pentru a supravieţui şi a rămâne în acelaşi timp  la un nivel de performanţă acceptabil.

Înaintea fiecărui meci cu Rapid, lumea invocă simpatia lui Marian Iancu pentru Giuleşti...

Când e vorba de interesele Timişoarei, am mers întotdeauna până la capăt. Când joc cu Poli împotriva Rapidului, e normal să ţin cu Timişoara, nu-mi bat joc de locul meu de muncă. Pe de altă parte, spiritul Rapidului, al Giuleştiului, e una, iar conducerea administrativă a echipei alta.

Vă referiţi aici la Dinu Gheorghe?

El a lezat imaginea clubului prin declaraţiile sale şi nu pot accepta aşa ceva. Dacă ar fi fost vorba de un rapidist înfocat, n-aş fi considerat că e rea voinţă, dar pe el nu-l văd rapidist. Poate a fost surprins atunci şi a spus imediat ce a gândit, pentru că altfel este un om calculat, un conducător capabil.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite