Poartă gigant în Timişoara, primul oraş din România unde s-a jucat fotbal GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul meci de fotbal de pe teritoriul actual al României s-a jucat la Timişoara, în urmă cu 112 ani, pe terenul Velocitas al Liceului Piarist. Inedita instalaţie cu poarta se află la pasajul de trecere a căii ferate din Calea Aradului.

O ştire măruntă din 11 iunie 1899 a Gazetei Maghiare, ziar din Timişoara, anunţa intenţia unui profesor de gimnastică de la Liceul Piarist de a organiza o demonstraţie a unui sport nou, din Anglia. Carol Muller se numea dascălul, iar acelaşi ziar avea să scrie mai târziu: „Cel mai interesant moment al serbării şcolare a fost noul joc englezesc cu mingea. Acesta se practică doar cu piciorul şi a fost prezentat prima dată la Timişoara în 25 iunie 1899. Au jucat câte 11 elevi din clasele a şasea şi a şaptea, iar după 45 de minute niciuna dintre echipe nu a reuşit să marcheze vreun gol”. Acum se ştie că acesta a fost primul meci de fotbal jucat pe teritorul actual al României după regulile moderne ale jocului. Publicaţia timişoreană nota că reprezentaţia a încântat spectatorii de pe terenul Velocitas a Liceului Piarist.



Vezi galerie foto cu poarta gigant de pe Calea Aradaului

Patru proiecte legate de premiere

Iniţiativa porţii gigant îi aparţie lui Eduard Jakabhazi, asistent la Facultatea de Arte din Timişoara. El şi-a realizat lucrarea de doctorat cu titlul „Publicitate neconvenţională urbană”. „Sunt patru proiecte pe care le-am prezentat celor de la Primărie şi le-a plăcut ideea. Primul a fost făcut pe 15 mai şi era legat de faptul că la Timişoara a fost prima bibliotecă din ţară. Apoi este poarta care aminteşte de primul meci de fotbal. Urmează proiectele legate de primul oraş cu tramvai tras de cai şi primul oraş iluminat electric. Şi acestea vor fi foarte interesante”, a declarat Eduard Jakabhazi (foto). Poarta de la viaductul de pe Calea Aradului este prima montată, însă urmează să se găsească alte două pasaje din oraş. Toţi cei care trec prin pasaj primesc un "bilet de intrare" care anunţă evenimentul de pe 25 iunie 1899!



Proiectele lui Eduard Jakabhazi vin în susţinerea Timişoarei pentru candidatura la Capitala Culturală Europeană. „Premierele oraşului ar trebui să fie o mândrie locală. S-au întâmplat multe lucruri la Timişoara, care pot sta la baza viitorului dosar pentru candidaturii oraşului la capitala culturală”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.

image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite