Britanicii de la Forced Enterteinment au deschis Festivalul Dramaturgiei de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Dramaturgiei Româneşti şi Festivalul European al Spectacolului a început aseară cu reprezentaţia legendarului grup britanic Forced Enterteinment.

În cadrul evenimentelor organizate de Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”, se va desfăşura în premieră şi Festivalul European al Spectacolului, la care sunt prezente în oraşul de pe Bega, câteva trupe reprezentative pe plan internaţional.

Deschiderea Festivalului Dramaturgiei şi a Festivalului European al Spectacolului a revenit grupului britanic Forced Entertainment, cu o istorie de 25 de ani pe scena experimentală europeană şi un loc numai al său în istoria spectacolului contemporan. Acesta a a avut două prezentaţii, sâmbătă şi duminică, cu spectacolul “Cât de minunat”, în sala mare a Teatrului Naşional din Timişoara.

“Cât de minunat” este o creaţie colectivă a membrilor Forced Entertainment (foto), care dizolvă graniţele dintre teatru, dans, stand-up comedy şi artă vizuală, iar rezultatul este deopotrivă amuzant şi tragic.



Juriu internaţional în Banat

În acest an, un juriul internaţionalizat va decerna premiul pentru Cel mai bun spectacol pe text românesc contemporan. Din juriu fac parte figuri importante din lumea teatrului mondial: criticul de teatru şi organizator de festivaluri teatrale Romana Maliti (Polonia), regizorul Christian Papke (Germania) sau actorul, dramaturgul şi regizorul canadian Tony Nardi, dublu câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor acordat de Academia Canadiană de Cinema şi Televiziune. Anul acesta va fi decernat şi Premiul “Ioan Strugari” (după numele actorului timişorean care a decedat în urmă cu puţin timp), pentru Cea mai bună interpretare actoricească.



Teatru “open air”

Principala secţiune a festivalului este “Concurs”.O noutate absolută a ediţiei din acest an o constituie  secţiunea “Off”, care va aduce la Timişoara trupe de teatru stradal din Europa şi din ţară. Spectacolele vor fi prezentate timişorenilor în Parcul Civic. Al trelea segment al festivalului este secţiunea “Open air”, care cuprinde spectacole de teatru stradal: “The Dance of Cycling”, cu trupa Bycicle Ballet (video), din Anglia şi“The Time of Mothers”, cu trupa Osmego Dnia, din Polonia. Va exista şi o adaptare ca reprezentaţie de exterior a uneia din producţiile de marcă ale Teatrului Naţional Timişoara: “Boala familiei M”.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite