EXCLUSIV Un fost deţinut politic batjocorit în "Experimentul Piteşti" s-a făcut frate cu securiştii care l-au torturat. Află detalii din dosarul său de turnător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Sebeşan, supravieţuitor al „Experimentului Piteşti”, a turnat la Securitate. Dosarul cu numărul 16556 a fost deschis pe 23.07.1954 şi a fost închis în 18 noiembrie 1990.

În primăvara anului trecut, Emil Sebeşan, fost deţinut politic în cumplitul lagăr de reeducare de la Piteşti, a oferit un interviu incendiar pentru „Adevărul”, în 2010. Bătrânul cu păr alb era în formă bună, chiar şi la vârsta de 84 de ani. Spunea că cei care au trecut prin „Experimentul Piteşti” nu se îmbolnăvesc. „E un lucru ştiut, cei care au fost la Piteşti nu fac infecţii. Am o imunitate foarte bună”, spunea Seşeban. Am sorbit fiecare cuvânt al bătrânului, care povestea cu patos despre torturile şi condiţiile inumane din închisoarea de la Piteşti. Părea incredibil cum cineva putea să supravieţuiască în teroarea condusă de sadicul torţionar EugenŢurcanu. În luna februarie, în acest an, Emil Sebeşan nu a putut participa la lansarea de la Timişoara a filmului „Demascarea”, în care este unul din protagonişti. Se afla în comă, pe patul de spital. Mai avea de trăit doar câteva zile.

Înmormântat în secret

Puţini au fost cei care au ştiut că a murit. Chiar dacă era o persoană cunoscută, familia a ţinut să organizeze un înmormântare în secret. Cu doar două săptămâni înainte, CNSAS trimite rezumatul dosarului lui Emil Sebeşan, de la Securitate. A picat ca un trăznet. Omul care putea fi model pentru tinerii de azi a lucrat până în 1990 pentru Securitate. A turnat, a oferit note informative, a demascat.

"Îl bănuiam că a fost colaborator"

Deschiderea dosarului fost cerută de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Timiş, unde Emil Sebeşan a fost preşedinte în perioada 2000-2004. „A venit informaţia când Sebeşan era deja cu un picior în groapă. Îl bănuiam şi noi că a fost colaborator, dar nu mă aştepteptam să aflu cât de slab şi lipsit de demnitate a fost în faţa celor care l-au chinuit. Că suferinţa lui putea să fie acoperită de banii primiţi de la Securitate. Dar nu ştiu dacă poate fi tras la răspundere, după ce a păţit la Piteşti”, a declarat Teodor Stanca, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic.
Conform dosarului de la CNSAS, Emil Sebeşan şi-a oferit serviciile celor de la Securitate şi a activat cu nume cum ar fi Vaida Ioan sau Sandu.

S-a prezentat de bună voie la Securitate cu o autobiografie în care descrie cu lux de amănunte demascările pe care le-a făcut în închisoarea de la Piteşti.

A fost o greşeală tot ce am făcut înainte şi voi lupta împotriva elemnetelor duşmănoase pentru a mă reabilita. La Piteşti, în fiecare zi mi-a crescut ura faţă de cei din cauza cărora am intrat la închisoare. Acolo mi-am dat seama că am greşit şi am demascat tot ce m-a legat de oamenii care luptau cu îndârjire împotriva statului. Cu cât îmi dădeam seama de banditismul lor, cu atât ura era mai mare...”, a scris Sebeşan, pentru care „Experimentul Piteşti” a devenit un „Purgatoriu”.

Citiţi un reportaj document în săptămânalul ADS.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite