Consulat onorfic la Timişoara pentru 7.000 de basarabeni din vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consulatul onorific al Republicii Moldova îşi deschide porţile la Timişoara, pe data de 31 august. Profesorul şi doctorul Silviu Sofronie va ocupa funcţia de consul onorifc al micuţului stat moldovean.

Consulatul onorific al Republicii Moldova, de la Timişoara, vine în sprijinul celor aproximativ 7.000 de cetăţeni din Basarbia, care locuiesc în cele cinci judeţe: Timiş, Arad, Hunedoara, Bihor şi Caras-Severin. “Nu avem însă un număr real al cetăţenilor veniţi din  Republica Moldova. Foarte mulţi basarabeni au căpătat şi cetăţenia română. Dar în cele cinci judeţe sunt aproximativ 7.000 de cetăţeni moldoveni”, a declarat consululul onorific al Moldovei, Silviu Sofronie.

Cel mai nou consulat din Timişoara îşi deschide porţile pe 31 august. Profesorul şi doctorul Silviu Sofronie spune că nu trebuie minimalizat termenul “onorific”, pentru că acesta are chiar mai multe atribuţii decât un consulat general. “Îşi poate asuma mai multe decât treburile consulare legate de acte şi probleme juridice. Este mai mult un centru cultural şi de afaceri. Sigur că ne vom asuma şi funcţia de a apăra drepturile celor din Basarabia, legate de actele de şedere, consiliere şi asistenţă juridică”, a mai declarat Sorfonie.

Profesor la facultatea de medicină din Arad

Silviu Sofronie s-a născut la Zăicani, raionul Râşcani, din Republica Moldova. Este membru în Societatea chirurgilor din Republica Moldova, Societatea oncologilor din Republica Moldova şi este vicepreşedinte în Societatea de chirurgie plastică şi estetică din Republica Moldova. Autor 181 publicaţii ştiinţifice, două teze de doctorat, 13 cărţi, două invenţii şi 27 inovaţii. Actualmente este profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii de „Vasile Goldiş” din Arad.

Oraşul consulatelor

În Timişoara funcţionează două consulate generale, ale Italiei şi Serbiei, un consulat, al Republicii Federale Germania, şi zece consulate onorifice: Franţa, Olanda, Suedia, Austria, Tunisia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, India, Peru şi Republica Moldova.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite