Platanul secular din Timișoara pierde teren în lupta pentru “Arborele Anului în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulți trec pe lângă bătrânul platan fără să știe cât de important este copacul
Mulți trec pe lângă bătrânul platan fără să știe cât de important este copacul

Bătălia pentru cel mai frumos arbore din România se dă între platanul de 330 de ani din Timișoara și ulmul de câmp de 300 de ani din Câmpeni, județul Covasna. Timișorenii pot vota pentru "Copacul din drum" până pe data de 30 octombrie.

Până în urmă cu o săptămână, platanul de 330 de ani de pe strada Pomiculturii din Timișoara se afla la distanță mică față de ulmul de câmp din satul Câmpeni, județul Covasna, în lupta pentru “Arborele Anului în România”. Cu experiența de anul trecut al vecinilor din Harghita, care au câștigat cu un tei de 500 de ani titlul atât pe țară cât și cel al competiției europene, cei din Covasna au pornit o campanie agresivă pe Internet și au stâns deja 2.182 de voturi, față de 1.753 câte voturi a primit platanul secular de la Timișoara.

Timișorenii sunt așteptați să voteze pentru “Copacul din drum” pe site-ul www.arboreleanului.ro. Câştigător va fi desemnat acel arbore care va întruni cel mai mare număr de voturi până în data de 31 octombrie. De asemenea, pentru a aduna cât mai multe voturi, este recomandat folosirea facebook-ului.



GALERIE FOTO 1


Martor al istoriei

Platanul de pe strada Pomiculturii, gros cât două butoaie, stă postat în acel loc încă de pe vremea când oraşul era paşalâc turcesc. Şoferii care trec astăzi prin zonă s-au obişnuit cu copacul de pe şosea. Când s-a refăcut drumul, viteza a fost limitată şi au fost instalate semne de drum îngustat.

Platanul secular are o circumferinţă de 4,47 şi o înlţime de 21 metri. Este protejat şi, ca măsură de siguranţă, a fost înconjurat de municipalitate cu un gard metalic vopsit în galben.



GALERIE FOTO 2


Concurența vine din Covasna

Uriaşul ulm de câmp în vârstă de 300 de ani trăieşte pe lângă podul de pe pârâul Baraolt, la nord de satul Căpeni, pe un teren pe care exista odinioară o moară de apă. Arborele cu o mărime impresionantă, are o înălţime de peste 35 de metri şi o circumferinţă de 7,3 m, aşadar pentru cuprinderea lui ar fi nevoie de cinci adulţi.

Copacul anului în Europa

Teiul din Leliceni, câştigătorul competiţiei europene, a fost ales anul trecut "Arborele Anului în România". El are peste 500 de ani, străjuieşte biserica din localitate şi a fost declarat monument al naturii în anul 1992. Despre arborele câştigător se spune că a fost plantat, cel mai probabil, în prima parte a anului 1500 şi a fost ''martorul'' invaziei tătarilor, dar şi al altor evenimente istorice importante. De asemenea, el a supravieţuit secetei din 1717 şi grindinei din 1854.
Pe locul 2 s-a clasat Teiul lui Eminescu din Iași, în timp ce locul 3 a fost ocupat de un platan din Marna Nouă.

Promovare pe Internet

Câștigarea competiției de către Teiul din Leliceni se datorează în mare parte faptului că organizația care a nominalizat copacul a reușit să implementeze o campanie intensivă și complexă , prin intermediul mass-mediei și al internetului. Organizația a folosit mai multe rețele sociale prin intermediul cărora s-a reușit mobilizarea unui număr foarte mare de persoane care au susținut prin voturile lor acest arbore.

Platanul secular de la Timișoara Platanul secular de la Timișoara Platanul secular de la Timișoara Platan secular la Timișoara 2 Platan secular la Timișoara 2 Platan secular la Timișoara 2
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite