Omagiu pentru luptătorii anti-comunişti din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timișorenii își vor aminti sâmbătă de luptătorii anti-comuniști care au fost executați în 1949 în Pădurea Verde. Cei din grupul de rezistență condus de Spiru Blănaru a fost uciși fără drept de apel.

Pe data de 16 iulie, declarată „Ziua Rezistenţei Anticomuniste din Banat”, la Pădurea Verde va avea loc un parastas în memoria celor executaţi în anul 1949. Printre cei care au fost împuşcaţi atunci o singură persoană a fost identificată: este vorba de legionarul Spiru Blănaru, unul din conducătorii grupul de existenţă din Munţii Banatului. „Ne vom întâlni la monumental ridicat în memoria celor împuşcaţi. Au fost două faze în care au avut loc execuţii: pe 16 iulie 1949 au fost împuşcaţi cinci oameni. Doar Spiru Blănaru are certificate de deces eliberat în 1968”, a declarat scriitoatrea Ileana Silveanu, cea care a făcut inventarul torturile comunismului în 12 volume.

Se presupune că cei executaţi la Pădurea Verde au fost îngropaţi chiar în acele locuri. „De când e lumea şi pământul execuţiile se fac în zorii zilei. Atunci când noaptea se sfârşeşte şi începe ziua. Cei de la pădure au fost împuşcaţi fără drept de apel la orele 12-13”, a mai spus Silveanu. Cei care vor să depună o coroană şi să îşi aducă aminte de luptătorii anti-comunişti sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 11.00, la monumental de la Pădurea Verde.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite