Noua generaţie de elevi: „Pentru mine Bacalaureatul nu e un eşec”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Tăbuică
Radu Tăbuică

Sportivul şi fotomodelul Radu Tăbuică, de 19 ani, este unul dintre cei care nu se aşteptau să nu promoveze. Elev al uneia dintre liceele de top ale Timişoarei, Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, tânărul spune că şi fără Bacalaureat are tot viitorul în faţă.

Timişoreanul Radu Tăbuică face parte din generaţia de tineri care a picat pe capete la Bacalaureat. Cu tot sprijinul părinţilor, care i-au plătit meditaţiile, cu o carieră în modeling, elevul Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara nu a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. Chiar dacă proba la care a picat îi era unul de specialitate, de matematică intensivă, tânărul a primit 4,60. Nota la română a lui Radu a fost de 8,50, iar cea la biologie, de 7,40. Fără să cadă în depresie sau să ajungă chiar la gânduri de suicid, Radu Tăbuică s-a refugiat în înot, baschet şi kickbox, sporturi care l-au promovat într-o carieră de fotomodel.

Radu Tăbuică

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU RADU TĂBUICĂ

Sport şi modeling pentru examenul vieţii
"Şcoala m-a învăţat să muncesc pentru o carieră. Bacalaureatul pentru mine nu este un eşec. Nu m-am simţit presat de examen şi nici de aşteptarea contestaţiilor. Examenul ăsta m-a trezit la realitate. A fost o experienţă neplăcută, în sensul că nu ştiam ce ne aşteaptă la acest examen. Voi merge cu fruntea sus mai departe", spune Radu Tăbuică.
Între prezentări de modă, elevul spune că şi-a găsit suficient timp de pregătire pentru „examenul vieţii", iar sporturile pe care le practică l-au ajutat să se relaxeze. „Poate că m-am relaxat prea mult, dar nu meritam să pic pentru că ştiu ce şi cum am scris. La opt pagini scrise la proba de matematică nota 4,60 nu e acceptabilă. Personal, aştept rezultate bune de la contestaţii. Am nişte părinţi iubitori care tot timpul mi-au vrut doar binele. Nu am părinţi miliardari care să îmi fi cumpărat examenul. Suntem o familie din clasa medie", mai spune timişoreanul de 19 ani.

Recompensă pentru Bacalaureat
Unii dintre colegii lui Radu, spune tânărul, au primit recompense grase pentru notele mari de la Bac: maşini scumpe sau excursii prin străinătate. O altă recompensă pentru ei e pregătită de părinţi în cazul în care vor fi admişi la facultatea visată.
„Nu văd rostul să iei Bacalaureat sau să faci o facultate de dragul că îţi dau părinţii o maşină sau un super concediu. Sunt lucruri care fiecare elev şi adolescent ar trebui să realizeze că le face doar pentru el", spune Radu.

Camere video fără emoţii
În timp ce tinerii care învăţau la liceele şi grupurile şcolare din oraş unde nimeni nu a promovat au dat vina pe camerele de supraveghere, la liceele de top lucrurile se văd altfel. „Faptul că am fost supravegheat video nu a influenţat. Nu am avut niciun fel de emoţii. Sunt elevul uneia dintre cele mai bune licee. Carte se face pentru cine vrea. Nu sunt olimpic şi nu sunt tocilar, dar mi-am dedicat o bună parte a timpului pentru a studia doar ce m-a interesat. Nu m-am gandit că va fi uşor , dar nici nu mi-a trecut prin minte că se vor schimba atât de multe", spune timişoreanul. El cataloghează subiectele de la română drept filozofice, în timp ce „matematica a fost o lovitură sub centură pentru că baremul de corectare a fost în defavoarea elevului". În aşteptarea contestaţiilor de astăzi, cu sau fără Bacalaureatul luat, tânărul are de gând să îşi trimită CV-ul pentru a deveni controlor de trafic aerian. La job se poate aplica şi fără facultate, iar tânărul a absolvit un curs obligatoriu în domeniu. Pasul următor este să aplice la o facultate a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara. Cariera de modeling va rămâne pe lista lui de priorităţi.

„O eroare a sistemului"
Florica Puşcaş, directoarea Colegiului Bănăţean din Timişoara, nu are decât cuvinte de laudă la adresa elevilor ei şi îi consideră pe puţinii dintre aceştia care nu au reuşit să promoveze Bac-ul drept „erori ale sistemului". „Elevii au un potenţial imens. Lupta pentru note cât mai mari la Bacalaureat începe din clasa a IX-a. Evident, există şi o severitate a profesorilor, dar care este normală. Întotdeauna am avut elevi buni, mai ales că există o concurenţă mare la admitere. Elevii noştri care au picat la examen sunt o raritate. Eu îi văd ca pe o eroare a sistemului", a spus Florica Puşcaş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite