Medicii ginecologi au interzis avorturile în Timişoara în Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii celei mai importante maternităţi din vestul ţării nu mai fac chiuretaje. Medicii spun că în perioada Paştelui vor amâna toate cazurile care nu sunt urgente, iar preoţii felicită decizia.

Medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Timişoara au demarat un „boicot creştin”. Ei sunt hotărâţi ca săptămâna aceasta să nu mai facă niciun avort, pentru că vor să aibă conştiinţa curată. Decizia specialiştilor de obstetrică şi ginecologie afectează zeci de femei din Timişoara, în medie, în fiecare zi, medicii fiind nevoiţi să efectueze până la zece chiuretaje. În plus, decizia medicilor nu este o premieră, angajaţii statului efectuând aceste „boicoturi” la fiecare sărbătoare mai mare din calendarul creştin.

Vor să fie buni creştini
„Nu vom efectua decât întreruperi de sarcină care pun în pericol viaţa pacientelor. Ne dorim ca măcar în această perioadă să nu facem astfel de intervenţii. Am avut deja cereri pentru întreruperi de sarcină, însă le-am rugat pe paciente să revină, mai ales că întreruperea de sarcină se poate face şi peste două săptămâni. Nu vrem decât să fim buni creştini în această perioadă. Practic, decizia noastră nu afectează cu nimic viaţa pacientelor sau a fătului. Nu putem fi acuzaţi că ne încălcăm jurământul. Pur şi simplu încercăm să fim buni creştini”, a spus Marius Craina, medic la Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Bega” din Timişoara.
Decizia medicilor de la cea mai mare maternitate din partea de vest a ţării este felicitată de preoţi. „Noi, ca preoţi, ne bucurăm că medicii au luat o astfel de hotărâre. Este un lucru foarte bun şi ar fi bine ca perioada aceasta să reprezinte ocazia perfectă pentru meditaţie. Înainte de a recurge la un avort, cred că fiecare femeie trebuie să analizeze acest pas mare”, a spus Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.

Afectează psihicul
Există şi persoane care nu susţin decizia specialiştilor de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Bega” din Timişoara. „Se ajunge la interzicerea unui drept fundamental într-o instituţie a statului. Din câte ştiu eu, aceste avorturi ar trebui să fie gratuite şi să nu fie solicitate taxe. În plus, cred că această amânare este discriminatorie. Să nu uităm că acele femei care aleg să solicite o intervenţie chirurgicală pentru un avort sunt hotărâte să scape de acea sarcină. Medicii nu au calitatea morală pentru a le obliga pe femei să păstreze copilul şi nici să amâne intervenţia chirurgicală. Un alt aspect important constă în faptul că în România încă există un procent mare de femei care aleg să întrerupă sarcina prin metode rudimentare, cu ajutorul unor aşa-zise «specialiste» sau pe cont propriu. De multe ori, acele gravide ajung să se nenorocească sau chiar să moară. O asemenea veste afectează psihicul uman”, a spus Daniela Vlădescu, psiholog şi terapeut.

Şi în alte judeţe ale ţării, obstetricienii s-au hotărât să nu facă astfel de intervenţii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, dar nici în Săptămâna Luminată.

3.000 de avorturi în fiecare an
În Timişoara, în fiecare an, medicii efectuează aproximativ 3.000 de chiuretaje. Cele mai multe dintre femeile care solicită avortul au deja un copil, iar lipsa sau nesiguranţa unui loc de muncă, respectiv reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului le determină să nu ducă sarcina la capăt. În urmă cu o lună, la Timişoara a avut loc o manifestare amplă, în care reprezentanţii mai multor culte au mărşăluit pentru promovarea vieţii şi interzicerea avorturilor. Organizatorii manifestărilor au solicitat atunci intervenţia parlamentarilor, bisericii, dar şi organizaţiilor non-guvernamentale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite