Mărturia unei victime de la "Apocalipsa roşie": "În loc de o bătrâneţe sigură m-am ales cu arsuri şi nopţi nedormite" GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În semn de omagiu, biserica din Devecser - una dintre puţinele clădiri care a scăpat de apa toxică - a ajuns să găzduiască o expoziţie inedită, dovadă că dezastrul din urmă cu un an nu a fost uitat. Roszi Yuth, una dintre victime, a avut surpriza să vadă că fosta locuinţă a ei a fost inclusă în expoziţie. "Nu mă mai simt în siguranţă. În loc de o bătrâneţe sigură m-am ales cu arsuri şi nopţi nedormite", spune femei

Multe dintre fostele victime ale dezastrului din Ungaria au decis să plece cât mai departe de Kolontar şi Devecser, mai ales că statul maghiar le-a oferit posibilitatea unei despăgubiri de până la 500.000 de euro. Stabiliţi chiar şi la 2.000 de kilometri distanţă, foştii rezidenţi din cele două comune rase în mare parte de pe faţa pământului au decis să se întoarcă să vadă cum au renăscut Kolontar şi Devecser, dar şi pentru a se reîntâlni cu foştii lor vecini. Reîntoarse, multe dintre victime s-au recules în biserica din Devecser, care a găzduit o expoziţie inedită, menită să le arate că Apocalipsa roşie nu a fost uitată de nimeni.

Roszi Yuth, de 64 de ani, a venit tocmai din Budapesta. Iniţial, femeia şi-a promis că nu se va mai reîntoarce niciodată, mai ales că a fost la un pas să îşi piardă viaţa. "Am stat şase ore în podul casei. Vedeam cu apa vine şi nu mai pleacă. Am văzut cum toată agoniseala mea a fost distrusă de ape. Nu mai am nicio amintire din tinereţea mea", spune Roszi Yuth, de 64 de ani.

Expoziţia din Devecser

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

"Nu mă mai simt în siguranţă. În loc de o bătrâneţe sigură m-am ales cu arsuri şi nopţi nedormite. M-am întors să văd ce fac prietenii mei, foştii mei vecini. Am descoperit că nimic nu mai aduce aminte de inundaţie. Statul ne-a dărâmat casele şi a făcut un parc. În locul fostei mele case e acum un nuc", spune Roszi Yuth. Femeia a ales să se reculeagă în biserica din Devecser, dar în loc de rugăciune a ajuns să plângă la vederea unei expoziţii privind inundaţia de acum 1 an. Şi casa femeii a fost inclusă în expoziţie, un fotograf surprinzând baia victimei, plină de mâl roşu şi obiecte străine.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite