Bomba sanitară care creşte pe câmp: ambrosia poate îmbolnăvi tot oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii trag un semnal de alarmă privind polenul nociv al buruienii scăpate de sub control. Primăria a început o campanie de erbicidare, însă medicii spun că este prea puţin şi prea târziu, când particulele alergene sunt deja în aer.

Iarba pârloagelor, cum este cunoscută în popor „Ambrosia Artemisiifolia”, s-a răspândit alarmant în oraşul de pe Bega. Nicio zonă din Timişoara nu a scăpat neafectată, iar buruiana este şi foarte greu de distrus. După doi ani în care primăria a tratat-o cu destulă lejeritate, extinderea spaţiilor infestate de plantele nocive a scăpat de sub control. În prezent, administraţia locală derulează o primă campanie de erbicidare, în zonele unde buruienile sunt pe domeniul public.

Potrivit specialiştilor primăriei, o problemă o constituie terenurile virane aflate în proprietate privată, unde ambrosia creşte în voie. „În prezent sunt identificaţi proprietarii terenurilor virane, urmând ca, dacă nu cooperează îndepărtând plantele, să fie amendaţi”, a declarat Cristina Crăciun, consilier spaţii verzi în cadrul primăriei. Faptul că erbicidarea a început atât de târziu, când planta deja a înflorit, nu este privit cu ochi buni de medici. Potrivit medicului Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică, ambrosia este planta al cărei polen are cel mai mare potenţial alergen.

Simptomele alergiei
„În jur de 80 la sută din pacienţii pe care i-am avut în august au venit din cauza alergiei la ambrozie. Cei mai mulţi suferă de rinită alergică, fiind afectaţi de simptomele acesteia: strănut, curgere apoasă a nasului, obstrucţie nazală, mâncărimi de nas şi gât, lăcrimare. Cel mai grav pot fi afectaţi bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize pot ajunge chiar la urgenţe pentru oxigen. Grav este faptul că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantităţi de polen vor ajunge alergice”, a declarat Carmen Bunu-Panaitescu.

Cei mai mulţi timişoreni afectaţi au şi probleme de somn, fiind vorba în general de persoane active. „De două săptămâni schimb tratamente şi alergia nu cedează. Mă trezesc noaptea, nu mă pot odihni”, a declarat Laura Lăzărescu, de 28 de ani, cadru didactic.

Foarte mult polen
Potrivit medicului specialist, în Timişoara există, în perioada de vârf a producţiei de polen, de peste 15 ori mai multe particule alergene în aer spre deosebire de oraşele Germaniei. Perioada de înflorire a plantei este august-octombrie, vârful fiind în luna septembrie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite