Neglijenţă legală la Spitalul Judeţean: cum se scuză medicii pentru că au lăsat o bolnavă de Alzheimer să plece nestingherită din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean din Timişoara, locul de unde bolnava a plecat fără probleme
Spitalul Judeţean din Timişoara, locul de unde bolnava a plecat fără probleme

O tânără acuză serviciile de pază din cadrul spitalului, după ce mama ei suferindă de Alzheimer a fugit, nesupravegheată. O bolnavă de Alzheimer a plecat din spital în cămaşă de noapte. Medicii susţin că nimeni nu poate fi tras la răspundere.

O timişoreancă bolnavă de Alzheimer a plecat din Spitalul Judeţean în cămaşă de noapte, fără să o întrebe nimeni de sănătate. În timp ce fiica ei îşi făcea griji, serviciile de pază din spital explicau cum nu au nicio responsabilitate.

Reprezentanţii spitalului spun că serviciile de pază nu au nicio atribuţie în a opri pacienţii din a părăsi spitalul. Medicii explică însă cum nimeni nu poate fi tras la răspundere de situaţia pacientei. Andreea Ursu, cunoscută în comunitatea bloggerilor autohtoni drept „Tomata cu Scufiţă”, a publicat, recent, un articol despre cazul mamei sale, suferindă de Alzheimer. Internată în spital, femeia a plecat în cămaşă de noapte şi a traversat oraşul în cămaşă de noapte.

Rolul paznicilor
„Maică-mea a plecat după bunul ei plac din Spitalul Judeţean, fără să o întrebe nimeni nimic, a străbătut tot oraşul în cămaşă de noapte şi a venit acasă“, declară Tomata cu Scufiţă pe blog. „Când plecăm, îl întreb pe cel de la «Security» ce rol are el în instituţia respectivă. Auzi la el: cu ce drept îl întreb eu asta pe el. Deci şi el era nevinovat“, a conchis aceasta.

„Spitalul nu este o închisoare. Serviciile de pază sunt plătite pentru ca să se asigure că nu intră persoane străine în spital şi pentru a asigura liniştea în unitate. Nicidecum, pentru a opri pacienţii să părăsească spitalul”, a declarat Liana Dacilescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Medicul Daniela Reisz, care s-a ocupat de cazul femeii, a explicat cum sistemul sanitar şi legislaţia din ţară îi fac responsabili de situaţia lor pe majoritatea bolnavilor de Alzheimer. „Chiar dacă este bolnavă de Alzheimer, pacienta în cauză nu este lipsită de discernământ, din punct de vedere legal. Singura autoritate care atestă lipsa de discernământ este Medicina Legală. În acel caz, de femeie ar răspunde un tutore. Tehnic, pacienta este răspunzătoare pentru tot ceea ce face. Serviciile de pază şi medicii nu pot obliga un pacient să stea în spital împotriva voinţei lui. Nu avem personalul medical pentru a supraveghea fiecare pacient în permanenţă”, a declarat Daniela Reisz, medic neurolog.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite