Pasiunea şi studiile pierd în faţa experienţei practice pe piaţa muncii din Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constant, joburile oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş reflectă previziunile specialiştilor în recrutare. Cu toate că la nivel judeţean ofertele de muncă sunt în creştere, joburile pentru cei care au competenţe practice şi talente rare depăşesc în număr locurile de muncă oferite celor cu studii superioare şi pasiune pentru un anume tip de muncă.

Studiile realizate de experţii în recrutare au oferit în urmă cu câteva luni o imagine destul de clară despre domeniile în care vor exista cele mai multe şanse de angajare. Sectorul agricol, serviciile şi munca la bandă urmau să fie şansa multor timişeni de a scăpa de ajutorul de şomaj şi de a se  reangaja. „Se poziţionează foarte bine agricultura, piscicultura şi silvicutura, dar şi companiile producătoare de componente pentru industria auto", a spus Ileana Ciochină, branch manager în cadrul Manpower România, în urmă cu două luni.

Mingea e în terenul necalificaţilor

În momentul de faţă ofertele de muncă promovate de AJOFM Timiş reflectă previziunile de atunci. Sute de locuri de muncă apar săptămânal, dintre acestea doar pentru foarte puţine fiind nevoie de o altă calificare decât un talent deosebit pentru o muncă practică şi chiar forţă fizică. Astfel, zeci de joburi sunt oferite muncitorilor necalificaţi sau operatorilor la bandă, în schimb pentru cei cu diplomă de facultate şi o pregătire teoretică temeinică, locurile de muncă sunt mult mai rare. În această săptămână, doar 15 ingineri, arhitecţi şi analişti comerciali, un medic stomatolog şi un manager de marketing au şansa să devină angajaţi. În schimb, sunt căutaţi mai bine de 20 de şoferi, 15 agenţi de pază şi securitate şi aproape 400 de electriceni, dulgheri, betonişti, mecanici, lucrători pentru salubrizare, confecţioneri sau operatori de bandă.

image

Nevoie de specializare

Numărul de locuri de muncă este în creştere în Timiş, lucru confirmat de studiile realizate recent care arată că în această perioadă, în regiunea de Vest, există şanse mai mari de angajare decât până acum. Cu toate acestea, persoanele cu studii superioare şi experienţă de muncă într-un domeniu ce nu necesită un talent deosebit sau o cunoaştere practică a unei meserii vor rămâne dezavantajate. „Va trebui să mai treacă o perioadă de timp înainte ca piaţa forţei de muncă să revină la o situaţie comparabilă celei dinainte de recesiune. În continuare angajaţii trebuie să îşi dezvolte competenţele cheie pe postul pe care îl ocupă pentru a corespunde nevoilor pe care companiile le au şi pentru a profita de oportunităţile care vor aparea atunci când economia se va redresa", a declarat Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania. La sfârşitul lunii mai, AJOFM Timiş a anunţat o rată a şomajului de 4,38 la sută.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite