Cum a contribuit Timişoara la naşterea celui mai tânăr sport din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţenii au pus umărul la recunoaşterea cricketului ca sport de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Banat Lions Cricket Club a fost al doilea club de cricket înfiinţat în România, iar Timişoara se poate mândri cu organizarea primului meci internaţional din ţară. Sportul nobililor englezi, care are o istorie documentată aproximativ 500 de ani, a fost recunoscut ca ramură sportivă şi de către oficialităţile statului

Pasiunea pentru cricket a fost răspândită în Timişoara de către studenţii din ţările asiatice unde acest sport este „religie”. „Acum 12 ani a început să se joace cricketul aici. Cricketul este ca o religie în India şi nu numai, iar studenţii care au venit aici din acea parte de lume aveau nevoie, pe lângă educaţia pe care o primeau, şi de activitate sportivă. Au jucat fotbal, volei, baschet, iar apoi s-au gândit că pot foarte bine să joace şi cricket. A fost un drum lung până în 2009, când s-au pus bazele primului club de cricket din Timişoara”, a povestit Mohammad Babar, membru fondator şi vicepreşedinte al Banat Lions Cricket Club (BLCC). Unul dintre timişorenii care au prins „gustul” cricketului este Marius Gaiţă, preşedintele BLCC. Acest sport poate părea unul complicat la prima vedere, însă nu este chiar aşa.

Click pe poze pentru o GALERIE FOTO!

image

Început de drum
„Regulile de bază nu sunt foarte complicate, le-am înţeles în două ore, după ce am urmărit două meciuri la televizor. E un sport care necesită foarte multă atenţie şi te învaţă lucrurile care trebuie înţelese de la început despre sport. Pune în aplicare noţiunea de «fair-play», nu doar vorbeşte despre ea”, a declarat Marius Gaiţă. Una dintre principalele preocupări ale pasionaţilor de cricket din Timişoara este popularizarea acestui sport, în special printre cei tineri. „Deja am făcut două cursuri de formare pentru profesorii de sport, iar de acum vom merge la fiecare şcoală în parte. Până la finalul anului 2012 vrem să introducem în şcoli «kwik-cricket», mai accesibil pentru copii. Vrem să oferim o alternativă, pentru că nu toată lumea este atrasă de fotbal, baschet sau handbal”, a explicat doctorul Mohammad Babar, unul dintre puţinii antrenori şi arbitri de cricket certificaţi în România.

Citeşte mai multe despre cricket în săptămânalul AdS Timişoara!

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite