Iulian Peţa, bibliotecarul instructor de dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a pus pe picioare o mică afacere şi predă dansuri sportive sau de societate timişorenilor care vor să dea bine la petreceri şi să facă mişcare.

PROFIL
Data şi locul naşterii: 2 iulie 1988, Sânnicolau Mare
Studii: Facultatea de Biblioteconomie şi Ştiinţele Informării 
Job: Instructor de dans

Iulian Peţa s-a apucat de dansuri sportive la 16 ani, când era în clasa a zecea, iar acum are un studio de dansuri sportive, afacere pe care a început-o în urmă cu un an. Iulian spune că mulţi timişoreni vor să înveţe să danseze ca nişte profesionişti, pentru a face mişcare sau pentru a-şi impresiona rudele şi prietenii la petreceri, nunţi sau botezuri, dar destui abandonează după câteva cursuri. „Ce serioşi, care vor să înveţe să danseze, rămân. Mulţi vin să facă mişcare, însă îşi dau seama că sunt sedentari şi că locul lor nu e pe ringul de dans şi abandonează cursurile”, a spus Iulian Peţa, care predă toate stilurile de dans.

Student la Sport

Cei mai mulţi amatoir de dans vin la cursuri cu gânduri mari. „Vor să ajungă să danseze cum văd la televizor, să fie plini de graţie şi să se afirme în faţa cunoscuţilor după trei cursuri. Cei care au răbdare şi sunt ambiţioş reuşesc acest lucru. Dansul e o chestiune se simţ, de ritm şi de relaxare. Dar mulţi clienţi au uitat să se relaxeze”, a mai spus tânărul, care a absolvit în acest an secţia de dans sportiv a Şcolii Populare de Artă din Timişoara. „Eu sunt bibliotecar, am absolvit în acest an Facultatea de Biblioteconomie şi Ştiinţele Informării. Am lucrat timp de un an la biblioteca de la Politehnică, însă nu ştiu că vreau să profesez în acest domeniu. În acelaşi timp, am hotărât să transform pasiunea pentru dans într-o meserie şi am făcut în paralel şi Şcoala Populară de Artă, pe care am absolvit-o tot în acest an”, a mai povestit Iulian, care este acum şi în anul II al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

„Vreau să am posibilitatea să devin profesor de sport, în cazul în care nu funcţionează afacerea cu dansul. Am mult de lucru, dar acest lucru mă motivează. Dacă nu reuşesc să fac bani aici în România, nu exclud să plec în Germania, unde se câştigă bani frumoşi din dans sportiv. Însă vreau foarte mult să văd dacă reuşesc să fac ceva aici în ţară”, a mai spus instructorul de dans.

Tânărul spune că, dacă îşi asculta părinţii, lucra acum ca pompier, însă a preferat să câştige bani din dansuri sportive. „Dacă ajungi pompier, avansezi foarte greu. Trebuie să rămâi in acelaşi stadiu până la 30 de ani. Este un sistem militar şi rigid, nu eram pregătit pentru aşa ceva”, a mai spus Iulian Peţa.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vor stiluri de dans vor fetele să înveţe când vin la cursuri?
Adolescentele vor în general să înveţe tango sau vals, pentru că merg la tot mai multe petreceri unde dansurile de societate fac parte din „meniu”. Iar cele mai multe vor să facă mişcare şi să se menţină, într-un mod plăcut, fără să fie nevoite să meargă într-o sală de forţă.

Bărbaţii vin să înveţe să danseze?


Cei mai mulţi băieţii vin la cursurile de dans ca să înveţe dansuri clasice, ca să nu se facă de ruşine pe la nunţi şi botezuri. Nu sunt dispuşi să înveţe, pentru că nu au suficientă răbdare. Băieţii în general vin de două trei ori la cursuri şi, când îşi dau seama că dansul presupune multă muncă, abandonează cursurile. Fetele sunt însă mult mai ambiţioase.

Ce-i place
„Îmi place mişcare şi îmi place sportul. Am făcut karate în adolescenţă şi joc şi acum fotbal, când am timp. Îmi place să dansez jive, un stil care este extrem de popular în Argentina, pentru că este un dans energic, distractiv şi extrem de solicitant“.

Ce nu-i place
„Nu-mi place birocraţia. Ca să faci rost de documentele pentru a pune pe picioare o afacere, chiar şi una extrem de simplă, care presupune predarea unor cursuri de dans, ai nevoie de foarte multe documente în România. Ai de stat la multe ghişee, pentru nişte documente inutile şi îţi consumi nervii de pomană“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite