1.000 de locuinţe ameninţate de o viitură ce poate fi provocată de deversarea barajului controlat de un combinat rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gătaia este din nou ameninţată de codul roşu de inundaţii. Echipaje de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat se află acolo de ieri seara, pregătiţi să înfrunte viitura.

Apele râului Bîrzava pun din nou în pericol casele din Gătaia construite în apropierea râului. „Problemele s-au mai atenuat. Apa a scăzut cu 10 centimetri faţă de azi noapte pentru că s-a oprit deversarea barajului din Caraş. Acum este crescut cu vreo 4, 70 de centimetri. Mai trebuie 10 centimetri ca să treacă peste dig. Noi suntem în priză. Cea mai expusă zonă este cea pe partea stangă a cursului apei, deasupra de spital la doi kilometri. Dacă dau din nou drumul la apă, atunci o să fie probleme mai mari", a spus Iosif Şargan, primarul localităţii Gătaia.

Digurile de saci au fost întărite şi militarii, împreună cu localnicii sunt în alertă. „Până acum nu a fost inundată nicio casă. Noi suntem acolo de ieri seară. În comparaţie cu nivelul apei de la ora 23.30, când a fost cota maximă de 473 de centimetri, acum nivelul apei a scăzut la 460 de centimetri. Până când o să treacă pericolul de inundaţii o să rămânem acolo", a spus Lucian Mihoc, primul adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat. În cazul în care barajul va fi din nou deschis, apele râului vor inunda zeci de case.

„Normal, s-au obişnuit să dea vina pe deversarea barajelor însă albia Bîrzavei în zona Gătaia este colmatată. Pe Semenic în această lună au căzut 225 de litri pe metru pătrat. Lacurile sunt pline ochi, iar deversarea se face dirijat", a spus Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite