Ziua Timişoarei pusă sub semnul întrebării: eliberare şi cucerire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul istoric sărbătorit în 3 august nu este considerat cel mai important. Ziua de 3 august a devenit Ziua Timişoarei în anul 1999, printr-o hotărâre a consilierilor locali, aleşi la acel moment.

În 3 august 1919, trupele române intrau în capitala Banatului, instaurându-se astfel administraţia  românească. Evenimentul nu este considerat cel mai important din istoria oraşului. Unii locuitori nici măcar nu ştiu detalii despre momentul istoric, alţii aduc în discuţie evenimente mai apropiate, cum ar fi Revoluţia din 1989. Reprezentanţii societăţii civile au lansat o dezbatere cu privire la Ziua Timişoarei. „3 august 1919 este un element de simbol pentru începuturile administraţiei. Pentru Ziua oraşului Timişoara ar fi putut exista şi alternative. La fel de importantă ar fi fost şi Revoluţia, dar dacă aşa s-a decis nu ştiu dacă mai are rost să comentăm”, a declarat scriitorul Daniel Vighi.

August, luna concediilor

Istoricul Ioan Haţegan a ridicat o întrebare care se află pe buzele multor locuitori ai Timişoarei. „A fost vorba de o eliberare sau de cucerire? Depinde de cum priveşti lucrurile. Oricum, în ziua unui oraş ar trebui să se regăsească şi să se bucure toţi locuitorii, nu doar unii. Timişoara are multe date importante în istorie”, a declarat Ioan Haţegan. Acesta aduce şi un argument de sezon. „August este luna concediilor şi a marilor călduri. Nu ştiu câţi vor să iasă din casă pe caniculă să sărbătorească Ziua oraşului. Aşa cum nici Revoluţia nu e soluţie din cauza frigului”, a mai spus Haţegan.

Conjunctură politică

Scriitorul Helmuth Britz, cel care a lansat de curând „Cartea străzii Eugeniu de Savoya”, o carte unicat, scrisă în patru limbi şi cu CD, propune schimbarea datei pentru Ziua Timişoarei. „3 august nu este o alegere potrivită pentru că se comemorează o conjunctură politică, un eveniment hotărât în cancelaria de la Paris”, a spus Britz. Acesta propune două evenimente majore din istoria oraşului: Revoluţia din 1989 sau eliberarea Timişoarei de turci de către Eugeniu de Savoya, în 1716.

În ziua unui oraş ar trebui să se regăsească şi să se bucure toţi locuitorii, nu doar unii“.
Ioan Haţegan, istoric

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite