VIDEO Povestea timişoreanului care supravieţuieşte în stradă, pe ger năpraznic de – 15 grade, fără un ban în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii străzii din Timişoara oferă zilele acestea o lecţie greu de înţeles pentru autorităţi şi trecători. Fără casă, masă şi un loc de muncă stabil, oamenii străzii şi-au pus la punct strategii pentru a supravieţuii celor trei luni de iarnă.

Abandonat de părinţi, Marian Valentin, în vârstă de 18 ani, s-a trezit singur, în stradă. A stat mai mulţi în diverse cămine ce aparţin de Protecţia Copilului Timiş, însă de curând a împlinit vârsta la care statul român îşi retrage orice sprijin. Şi-a luat puţinele lucruri pe care le are şi s-a mutat la Gara de Est din Timişoara. Mereu a fost curios să afle de ce l-au abandonat părinţii, însă a trecut peste dilemele pe care până acum nimeni nu a reuşit să le explice.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Acum are propria băncuţă şi îi ştie pe toţi proprietarii de afaceri din zonă. A învăţat să supravieţuiască caniculei, iar zilele acestea află cât de greu e să locuieşti în aer liber, la cel puţin -15 grade celsius. Ieşit de sub "protecţia" oferită de instituţia Protecţiei Copilului Timiş, Marian s-a trezit pe cont propriu. Alţi oamenii ai străzii au încercat să îl înveţe cum poate să trăiască ceva mai confortabil, dar tânărul a refuzat să cerşească sau să fure. Indiferent că e caniculă sau ger, el prestează "servicii" la proprietarii magazinelor de lângă Gara de Est.

O timişoreancă şomeră i-a salvat pe oamenii străzii de untură

image

Foto: Azilul de noapte din Timişoara

Ar putea să doarmă la singurul azil pentru persoanele fără adăpost din Timişoara, dar pentru el nu mai există locuri. "Azilul este sponsorizat din fonduri private. Nu avem decât 50 de paturi. Nu se cer taxe pentru acces, însă nu putem să îi ajutăm pe toţi. Cu greu le putem oferi mâncare, o băutură fierbinte şi un pat cald celor 50 de persoane care se află în evidenţa noastră. Ne pare rău că ajungem să respingem chiar şi 60-70 de persoane care şi-ar dori să doarmă aici", explică Daniel Ungur, coordonator al azilului de noapte din Timişoara

Pregătiri pentru dormitul în parc

De vineri noaptea, temperaturile au fost negative chiar şi în interiorul gării, astfel că Marian a trebuit să improvizeze o modalitate pentru a se încălzi. Iniţial, a căutat să doarmă într-una dintre vagoanele abandonate în gară, dar a fost oprit de paznici. Cu puţinii banii pe care îi avea în buzunar, a mers la non-stop-urile din faţa gării. A băut două ceaiuri şi a plecat mai departe. A încercat să doarmă în casa scării unui bloc din apropiere. L-au alungat locatarii, care se temeau că el ar putea provoca probleme.

"Iarna nu e ca vara. E ceva mai complicat. Îţi trebuie câţiva bănuţi pentru un ceai înainte de somn şi unul pentru momentul în care o să deschizi ochii. Asta dacă nu o să îngheţi. Cel mai bun loc pentru dormit e undeva între patru ziduri. Nu te bate vântul şi nici nu te acoperă zăpada. Mi-ar fi uşor să mă culc într-un canal, dar asta ar însemna să mă compromit. Ştiu ce fel de persoane dorm acolo şi eu cred că sunt un om mai bun decât ei”, spune Marian Valentin.

Marian Valentin a învăţat să supravieţuiească iernii


A avut noroc când a dat peste nişte poliţişti buni la suflet. Aceştia l-au trezit din somn şi i-au dat zece lei ca să se ridice de pe bancă şi să meargă până la un magazin non-stop de unde să îşi cumpere ceva cald de băut. „Poliţiştii mi-au zis că poate o să mor în parc şi nu vor să mă aibă pe conştiinţă. Nu e prima noapte petrecută pe ninsoare. Sunt rezistent. Mi-ar fi mai uşor în canal, dar acolo te prostesc alţii. Te apuci să tragi din pungă, băutură şi ţigară”, mai spune supravieţuitorul iernii. iar la prima oră a dimineţii băiatul curăţa de zor zăpada din faţa unei agenţii de turism. „Astăzi nu am mâncat nimic. Mă încălzesc curăţând zăpada. Pe urmă, o să primesc cinci lei de la tanti patroana, o să beau un ceai şi o să mănânc o pâine. Uite ce frumos ninge. Nu ai cum să te superi pe o vreme aşa faină”, mai spune Marian Valentin.

Conştient că şi sâmbătă noaptea vremea va fi cumplit de rece, tânărul a continuat să muncească, cu speranţa că la ceas de seară o să să aibă suficienţi bani pentru câteva ceaiuri. Cât despre locul de somn, probabil că înnoptarea va avea loc tot pe o băncuţă din faţa gării.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite