Victor Miclăuş: „Basistul este cel care susţine trupa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat de specialişti unul dintre cei mai buni basişti din România, timişoreanul a colaborat cu numeroşi muzicieni autohtoni şi din străinătate.

Profil:

Născut. 03.31.1972 Timişoara
Educaţie. Universitatea Politehnică – Calculatoare
Experienţă. Basist în trupe precum Dan Ionescu Band, Laura Stoica Band, AG Weinberger
Familie. Căsătorit, are o fetiţă

Victor Miclăuş a învăţat să cânte în copilărie la un pian şi o chitară de jucărie. Văzând că are talent, profesoara de muzică din şcoala elementară l-a trimis la Casa Pionierilor. „În trupa Flores erau mulţi chitarişti şi doar un basist. Am ales basul în dorinţa de a prinde eu toate deplasările. M-am apucat de bass din interes”, îşi începe povestea Victor Miclăuş.

În clasa a X-a, de la C.D. Loga, Victor a format, împreună cu colegul său, chitaristul Horia Crişovan, trupa Logaritm. Perioada adolescenţei avea să îi aducă deja succes, trupa de liceeni reuşind să câştige numeroase premii la Cântarea României.

Perioada facultăţii a coincis şi cu descoperirea jazz-ului. A fost cooptat de Liviu Butoi, au urmat colaborări cu muzicieni de jazz, iar în 1996 a început să cânte cu Dan Ionescu. „Era o trupă neînţeleasă şi urâtă de mulţi. Aveam o sonoritate americană care stârnea invidiea celor din Bucureşti”, a spus Victor.

Nu a scăpat de armată

Perioada în care cântările în cluburi erau la ordinea zilei a fost întreruptă de o invitaţie de încorporare în armată. „Nu am putut să scap. Am făcut şase luni la Sibiu, la şcoala de ofiţeri. Am avut şi o cântare în acea perioadă, cu Bela Kamocsa şi Toni Kuhn, la Suceava”, şi-a amintit basistul.  După armată a urmat trupa Blues Doctors, Aquarium, Jais şi alte colaborări. „În 1999 am colaborat cu Adi Yowa, în Germania. Era un proiect de operă rock. Oamenii ieşeau cu lacrimi în ochi din sală”, a mai adăugat Victor Miclăuş.

A fost basistul lui AG Weinberger, al Laurei Stoica, a fost în turneu cu Eldad Tarmu şi a cântat în proiectul Locomotiva de Jazz. Acum cântă cu Locatarii, Aquarium, Cover Band şi într-un trio de jazz.  Anul acesta a ieşit un material discografic, în Canada.

Întrebări şi răspunsuri

Ai fost basistul Laurei Stoica. Cum ai primit moartea ei?
Nu mi-a venit să cred. M-a sunat soacră-mea care a văzut ştirea la televizor. Am sunat-o, iar numărul nu era alocat. Atunci mi-am dat seama că e adevărat. M-am enervat tare, pentru că am văzut câtă atenţie a primit post-mortem. Cât a trăit nu a fost băgată în seamă.
Te-ai gândit să te laşi de muzică?
A fost o perioadă grea, când nu aveam concerte. M-am dus în Germania să dau probe la trupe de coveruri. Unii m-au refuzat, spunându-mi că sunt prea bun pentru proiectul lor şi că mă voi plictisi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite