Un institut de cercetare unic în ţară va fi ridicat la Timişoara cu 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată munca de cercetare care se realizează în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara va fi centralizată, peste câţiva ani, într-un institut de cercetare unic în ţară şi dotat cu echipamente de ultimă oră. Proiectul este unul ambiţios şi presupune o investiţie de aproximativ 10 milioane de euro.

Experţi din cadrul Facultăţilor de Chimie, Biologie, Geografie, Fizică, Economie şi de Administrare a Afacerilor, Matematică şi Informatică, Sociologie şi Psihologie vor lucra într-un mediu profesionist şi vor pune în practică toate studiile pe care le-au dezvoltat în teorie, astfel încât munca lor să aibă o finalitate materială. Universitatea de Vest din Timişoara va semna, la sfârşitul lunii septembrie, un contract prin care se va da startul unei noi construcţii în Piaţa Oituz, acolo unde, iarna trecută, au fost deschise un ring bursier şi un centru de simulări antreprenoriale. Construcţia va fi destinată unui institut performant de cercetare a mediului. „Aici se vor reuni cadrele didactice şi cercetătorii ştiinţifici din cadrul a zece specializări, care vor avea acum o locaţie pentru proiectele de cercetare, cu echipamentele necesare pentru a ajunge la rezultate practice", a spus Ioan Talpoş, rectorul UVT.

Banii pentru construcţia care va începe în maximum şase luni vor fi recuperaţi într-un interval de 12 ani, conform calculelor reprezentanţilor instituţiei. Unul dintre obiectivele institutului este acela de a realiza mai bine de 100 de contracte de cercetare pentru firmele din regiune. Mai mult, acolo oamenii de ştiinţă vor lucra la invenţii care să fie înregistrate la OSIM. „Avem deja inventatori în universitate în domeniul fizicii, al chimiei, al biologiei. Iar pentru viitoarele colaborări există deja garanţii pe baza contractelor pe care le avem deja. Institutul va trebui să devină o sursă de venit pentru universitate, în timp", a spus Talpoş. 

Mai mult, centrul de cercetare care urmează să fie ridicat de la zero în Piaţa Oituz este unic în ţară. „Chiar şi unele dintre echipamentele ce vor fi acolo vor avea un caracter de unicat. Ne putem aştepta ca, pe viitor, şi alte universităţi din ţară să apeleze la noi", a continuat Talpoş.  Conform proiectului, institutul de cercetare trebuie să fie funcţional din toate punctele de vedere peste trei ani.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite