Timişoara, „ţara“ tuturor posibilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii din alte oraşe ale universităţilor timişorene se gândesc de două ori înainte de a se întoarce acasă
Absolvenţii din alte oraşe ale universităţilor timişorene se gândesc de două ori înainte de a se întoarce acasă

O mare parte din studenţii care urmează cursurile facultăţilor timişorene vin din alte oraşe din regiune şi preferă să rămână aici.

Dintre cei 15.000 de studenţi de la Universitatea Politehnica din Timişoara, aproximativ 65 la sută vin din alte oraşe. La Universitatea de Vest învaţă aproape 21.000 de tineri şi peste 30 la sută dintre ei sunt din afara oraşului.

După ce îşi termină studiile, o mare parte dintre cei care vin spre Capitala Banatului doar pentru şcoală preferă să rămână aici datorită posibilităţilor de angajare mult mai mari în domeniile pe care le-au studiat. „Timişoara este un oraş mare, dinamic, unde în permanenţă se oferă locuri de muncă. Până acum, tinerii au putut fi preluaţi de companiile de aici, sperăm că şi de acum înainte”, a explicat Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara.

Doar studenţii care s-au profilat spre studiile umaniste acceptă să se întoarcă şi spre locurile de unde au venit. „Această situaţie variază în funcţie de domeniu. Cei din economie şi drept rămân în zona oraşului Timişoara, iar dintre cei care au terminat litere, geografie sau istorie se mai întorc şi acasă”, a spus Dan Moga, cancelar în cadrul Universităţii de Vest Timişoara. 

Şanse mici de angajare pentru absolvenţi

Varietatea locurilor de muncă este ilustrată şi în joburile oferite săptămânal de Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Dacă în Timişoara, dintre cele peste 360 de posturi libere, aproape 40 sunt pentru cei cu studii superioare, în Arad doar 20 de absolvenţi de facultate s-ar putea angaja săptămâna aceasta.
Tinerii reşiţeni care termină o facultate nu au foarte multe posibilităţi de a-şi găsi joburi. Angajatorii reşiţeni pun la bătaie pentru inginerii în construcţii cinci locuri de muncă, iar pentru economişti sau consilier nu se găsesc decât câte un loc în parte pentru fiecare specializare.

Oferta locurilor de muncă pentru absolvenţii de facultate din judeţul Hunedoara este aproape inexistentă. Angajatorii spun că ar avea nevoie de ingineri sau manageri, însă absolvenţii de facultate nu au experienţă practică. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan, spune că numărul posturilor oferite celor cu studii superioare este redus. „Se caută ingineri constructori, chimişti sau directori de vânzări”, a explicat Iorgovan.
Aproximativ 15 joburi sunt puse la bătaie, în Hunedoara, pentru cei cu studii superioare. În Bihor, în baza de date AJOFM, sunt înscrişi peste 1.800 de tineri absolvenţi. „În ianuarie am avut, spre exemplu, doar două joburi disponibile pentru licenţiaţi. Luna aceasta avem doar 15 oferte pentru studii superioare”, a spus Daciana Nica, director adjunct AJOFM Bihor.

Oferte pentru debutanţi

În regiune, majoritatea angajatorilor caută oameni cu studii superioare şi cu experienţă.  „De când rata şomajului a crescut, absolvenţii nu mai au şanse, pentru că angajatorii care cer diplomă, cer oameni cu experienţă”, a spus Daciana Nica. Angajatorii timişoreni, în schimb, oferă şanse şi tinerilor care nu au mai fost angajaţi. Companiile mari din domeniul IT, software sau engeneering au iniţiat programe de training plătite, au pus la dispoziţie burse doar ca să-şi formeze singuri oamenii. „Avem proiecte de practică, burse pentru tineri, în diferite domenii”, a spus Aleksandra Talpoş, reprezentant Continental.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite