Şpăgi în natură pentru serviciile oamenilor legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii legii care cer şpagă acceptă şi plata în natură
Oamenii legii care cer şpagă acceptă şi plata în natură

Angajaţii statului cer de multe ori şpăgi în natură, ca pe vremea comuniştilor, când cartuşul de Kent şi o sticlă de Jonny Walker reprezentau moneda de schimb.

Poliţistul arădean Virgil Crişan (foto dreapta), arestat în iulie 2010 pentru trafic de influenţă, a luat şpăgi de mii de euro în numele unor judecători de la Curtea de Apel Timişoara. Ofiţerul a primit banii în schimbul promisiunii că scoate de după gratii un bărbat arestat pentru trafic de influenţă. Ofiţerul a fost înregistrat de poliţiştii anticorupţie în timp ce discuta la telefon cu familia lui Pop Petru Eugen, arestat pentru trafic de influenţă.



Poliţistul a susţinut că este prieten cu toţi procurorii din Arad şi a cerut mită în numele unor judecători de la Curtea de Apel Timişoara, pe lângă care urma să intervină pentru a obţine eliberarea amicului său de după gratii: „Păi aia mi-a zis că a vorbit cu un judecător pentru...o zis că atâta-i... aşa pretenţii are el, că trei mii de euro şi 20 de litri de ţuică, dar să fie de pere şi nu mai ştiu, zece sau cinşpe kile de salam de Nădlac. Io le-am zis că salamu de Nădlac se face toamna, dar ei nu şi nu...”, le-a spus poliţistul celor care îi cereau şpagă.

În Timiş, un cioban în vârstă de 44 de ani este singurul om trimis în judecată pentru şpagă în 2010. El a dat 400 de lei unui poliţist ca să scape de dosarul penal, după ce a fost prins fără permis de conducere.

Mita ca o floare

Ofiţerii de la DGA Timiş au înregistrat o conversaţie halucinantă între un şofer care încerca să dea şpagă ca să scape de dosarul penal şi un agent de poliţie, care îi făcea dosarul penal. Dumitru Banciu, de 44 de ani, are o stână lângă Lugoj. El a fost prins în timp ce conducea o Dacie, deşi avea suspendat permisul de conducere. Convorbirea înregistrată de ofiţerii DGA care au organizat flagrantul a avut loc în sediul postului de poliţie Coşteiu, aflat în apropiere de Lugoj. Ciobanul a fost chemat să dea o declaraţie în 17 iulie, însă el a venit cu şpaga: 400 de lei şi un kilogram de brânză de oaie.
„Şpaga e ca o floare pentru dumneavoastră, domnule poliţist”, a spus şpăgarul poliţiştilor. Procurorii timişoreni au avut de făcut o anchetă dificilă.

După flagrant au confiscat brânza, apoi anchetatorii au trimis o adresă la Administraţia Pieţelor din Timişoara ca să afle cât costă kilogram de bânză de oaie, pentru a stabili valoare prejudiciului. „În vederea soluţionării dosarului, vă rugăm să ne comunicaţi care este preţul mediu al unui kilogram de brânză de oaie“, se arată în adresa Parchetului de la lângă Tribunalul Timiş.

Mic dicţionar de şpagă, de la mărunţiş la favoruri sexuale

Cazurile de „mică corupţie”, aşa cum le numesc procurorii, înfloresc în Caraş-Severin mai ales în zona de frontieră a judeţului.
„Am avut un caz în care un cetăţean a încercat să le dea poliţiştilor 50 de euro pentru că a introdus în ţară camere video contrafăcute. S-a aplicat doar o amendă administrativă”, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, Valentin Cârstea.

Un alt caz în care contrabandistul a ajuns însă şi în instanţă pentru dare de mită este cel al timişoreanului Lazăr Saitoş, care a dat 400 de euro mită unor poliţişti. Pus în situaţia de a rămâne fără maşină şi obligat la plata unei amenzi usturătoare, de până la 10.000 de lei.



Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani a luat mită constând într-o partidă de sex cu o femeie - cu 23 de ani mai tânără decât el - al cărei proces îl judeca.

Agenţii SRI le-au ascultat discuţiile telefonice ale celor doi amanţi şi i-au urmărit la motelul unde s-a dat „şpaga“. Valentin Popescu (foto) a fost arestat la 30 martie 2010, fiind acuzat de şase infracţiuni. A fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.



Mită ieftină plătită în iezi şi plinuri de benzină

Orădeanul Traian Fărcuţa, agent şef adjunct în cadrul Inspectoratului de Poliţie de Frontieră Bihor, este anchetat după ce, în luna decembrie a anului trecut, ar fi pretins mită un plin de benzină, de la un cetăţean maghiar care nu avea rovinietă. Agentul a ajuns în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă, în luna februarie a acestui an. Solicitarea procurorilor a fost respinsă însă, la Tribunalul Bihor şi la Curtea de Apel Oradea.

O parte din cei 11 poliţişti arădeni de la rutieră, reţinuţi în urmă cu o săptămână pentru luare de mită, pe lângă bani au cerut şi diverse foloase constând în pachete de cafea, iezi sau brânză. „Şoferii care au încălcat legea au fost dispuşi să le ofere poliţiştilor mită constând în altceva decât bani”, a declarat Lucian Dolcu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Virgil Crişan este un poliţist arestat pentru trafic de influenţă
Lazăr Saitoş
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite