Certificatul medical evaporă dosarul penal: bătuţi de şmecheri scoşi nevinovaţi de bolile psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Vasile, şofer al Regiei Autonome de Transport Timişoara, a fost agresat de un bărbat alienat mintal cercetat degeaba de procurori. Persoane care suferă de afecţiuni psihice agresează oameni, apoi se folosesc de boală ca să scape de dosarele penale.

Aventura lui Radu Vasile, de 45 de ani, un şofer al Regiei Autonome de Transport din Timişoara, bătut în timp ce se afla la volanul troleibuzului 16, este emblematică pentru agresiunile persoanelor bolnave psihic. Şoferul a luat doi pumni în faţă de la un tânăr, în luna februarie. Călătorul i-a scos şi doi dinţi, însă o să scape fără probleme.

„Nici măcar nu am vorbit cu el. Era aproape de mine şi, în timp ce eu vorbeam la staţie, mi-a dat un pumn. Mi-a dat sângele şi mi-a rupt doi dinţi”, a povestit Radu Vasile. Deşi poliţiştii l-au identificat pe agresor, acesta nu răspunde pentru fapta sa, deoarece suferă de o afecţiune psihică uşoară. El a fost expertizat, iar medicii au constat că este bolnav, prin urmare procurorii nu pot să îl pedepsească.

„Dosarul este în cercetare. Se efectuează o experiză psihiatrică, iar apoi se ia o decizie. Persoana reclamată pentru agresiune are unele antecedente, iar anchetatorii trebuie să aibă în vedere acest lucru”, a declarat Marinela Apostolache, ofiţer de presă al Poliţiei Timiş. Alte zeci de timişoreni iau bătaie în fiecare an în plină stradă, însă bătăuşii scapă de fiecare dată.

Anulate cu „medical”


În această situaţie sunt peste 50 de persoane. Agresorii au cel mai bun „avocat”: certificatul medico-legal. Niciunul nu a fost însă internat în vreun spital de specialitate. Ei scapă astfel de anchetă şi de amenzi.

„Legislaţia îi apără pe cei care sunt bolnavi. Omul sănătos e cel mai vulnerabil. Pe el îl calcă toţi în picioare. Până nu se modifică legislaţia, omul sănătos e bătaia de joc a sistemului. Asta până o ia razna, ca să beneficieze de protecţia legii. Este necesară o distincţie legislativă foarte clară. Mai sunt unii care îşi cumpără certificate ca să fie «veseli» chiar şi când nu sunt”, a declarat psihologul criminalist Tudorel Butoi. ;

Nebunia mocnea în normalitate

Un ucigaş din Lugoj, care în 2006 a ucis o femeie de 70 de ani, tot din Lugoj, a ajuns la Jebel. Dorel Ciurescu, de 36 de ani, angajat al unei firme de cablu, fără antecedente penale sau cu diagnostic de boli psihice, s-a urcat cu genunchii pe pieptul femeii şi i-a scos ochii cu degetele. După crimă a încercat să se sinucidă, aruncându-se în latrina din spatele curţii victimei. Ulterior, le-a spus poliţiştilor că este mesagerul lui Hristos, că încercase să-l scoată pe Satana din bătrână şi a ajuns la Jebel, fără să fie condamnat la închisoare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite