Timişoreancă la Oxford: „Nu vă temeţi să vă înscrieţi la şcoli de elită!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmina Dorobanţu îşi face doctoratul în economie la una din cele mai bune universităţi din lume. Timişoreanca în vârstă de 30 de ani s-a întâlnit cu elevi şi studenţi din Banat în cadrul Romanian International University Fair (RIUF).

„Nu trebuie să vă fie teamă să vă înscrieţi la Oxford. Faptul că e prea dificil să ajungeţi acolo e doar un mit”, le-a explicat Cosmina Dorobanţu timişorenilor prezenţi la RIUF. Tânăra face cinste României în una din cele mai bune universităţi din lume şi speră ca tot mai mulţi elevi şi studenţi de aici să îşi învingă teama şi să se înscrie la şcoli de elită.

„Am vorbit cu o elevă care mă întreba, timidă, ce să scrie în dosarul de înscriere, pentru că i se părea că nu are rezultate deosebite. Apoi mi-a spus că este campioană europeană la şah”, a explicat Cosmina, sigură pe capacitatea românilor de a obţine performanţă oriunde în lume.

Tânăra a demontat şi mitul potrivit căruia pentru a învăţa în universităţi din străinătate e nevoie de eforturi financiare mari. „Familia mea nu a plătit nimic pentru studiile mele”, a spus Cosmina.

Cosmina a ajuns pentru prima dată peste hotare la vârsta de 16 ani. Era în clasa a XI-a la Liceul William Shakespeare din Timişoara când a câştigat o bursă Soros şi a plecat pentru un an în Statele Unite ale Americii. „Sora mea primise o astfel de bursă, iar când s-a întors mi-a povestit atât de multe lucruri extraordinare încât m-am hotărât să plec şi eu", a spus tânăra timişoreancă. Aceasta îşi aminteşte perfect prima zi petrecută pe pământ american. „La graniţă, i-am arătat paşaportul unui grănicer şi m-a întrebat: «România, ce ţară e asta?»", a povestit Cosmina. „Când aflau că sunt din România, americanii erau încântaţi. Nu ştiau unde se află România pe hartă, dar li se părea extraordinar că vin din Europa", a mai povestit tânăra timişoreancă.

După anul petrecut în SUA, tânăra s-a întors în ţară, unde şi-a dat bacalaureatul, după care a plecat la facultate. A urmat Reed College, după care s-a înscris la masterat la Oxford. „Când eram în State veneam în ţară o dată pe an, de Crăciun. Am ales Marea Britanie pentru a fi mai aproape de familia mea", a spus Cosmina, care în prezent este doctorand în economie la prestigioasa şcoală britanică. Timişoreanca este singurul student român din program şi singurul student de la Oxford care a primit o bursă Economic and Social Research Council (ESRC) în 2010.

„De cele mai multe ori, tinerilor din România le este frică se se înscrie la Oxford. Rata de admitere a românilor acolo este însă una foarte bună. 25 la sută din cei care se înscriu sunt admişi", Cosmina Dorobanţu, doctorand Oxford

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite