Răzvan Gîscă îţi aduce cartea cu caravana „Adevărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul conduce  caravana „Adevărul” care urmează să vândă cărţi în cinci judeţe din Vestul ţării şi a condus până acum două librării.

Răzvan Gîscă va coduce de la jumătatea lunii iunie caravana „Adevărul”, care va poposi în fiecare zi în altă localitate din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Oradea, pentru a vinde iubitorilor de carte volumele din colecţiile Adevărul.

Proiect nou

Răzvan vine în acest proiect după ce a fost managerul a două librării din Timişoara: Joc secund şi Cartea de Nisip. „Cred că noul proiect, cu caravana <<Adevărul>> este foarte interesant şi este extrem de util oamenilor care iubesc cartea”, a spus Răzvan.
El este pasionat de lectură încă din perioada liceului, însă a transformat pasiunea într-o profesie  după absolvirea  Facultăţii de Filosofie, când s-a angajat ca librar.

„Iniţial am fost librar, apoi am devenit librar-şef. Este un job extrem de plăcut, dacă îţi formezi o echipă cu care să colaborezi şi oameni care vor să facă treabă. Trebuie însă să înveţi cum să vorbeşti cu colegii, să îi coordonezi în aşa fel încât să nu le dai ordine, ci să aibă ei iniţiativă, să vină ei cu propuneri”, a mai spus Răzvan Gîscă.

El a organizat nenumărate evenimente care au promovat cartea şi librăriile în întreg oraşul, evenimente care au atras foarte mulţi cititori. A învăţat gusturile timişorenilor în materie de carte şi apreciază că în ultimii ani au survenit unele schimbări.

„Clasicii nu se mai vând atât de bine, dar merg foarte bine cărţile care tratează domenii de nişă, chiar dacă sunt extrem de scumpe şi sunt în limba engleză. Iar scriitorii tineri se vând foarte bine”, a mai spus managerul. Răzvan crede că afacerile cu carte ar putea să prospere, chiar şi pe timp de criză, daca o librărie mică s-ar deschide şi ar trata clienţii cu respect şi s-ar baza pe domenii de nişă, fidelizându-şi cititorii.

Ofiţer de credite


 Înainte de a lucra ca librar, Răzvan a ajuns să cunoască tipologia umană din postura de ofiţer de credite, acordând împrumuturi pentru cumpărarea de electrocasnice.

„Înainte românii nu au avut nimic, iar acum vor să cumpere de toate. Au fost cazuri de credite luate de persoane care şi-au cumpărat televizor LCD ca să-l pună într-un bordei. Suntem în epoca unui consum fără precedent. Cumpărăm în ritmul cursei înarmării din perioada Războiului Rece. Acum există şi o cursă a înarmării cu carte”, a mai spus Răzvan Gîscă.

Întrebări şi răspunsuri
Ai absolvit Facultatea de Filosofie. De ce nu ai ales să predai această materie în şcoli?
Am făcut practică şi am predat elevilor din clasa a XII-a. Însă am încercat să-i fac să vadă filosofia dintr-un unghi practic, ca să devină interesante pentru elevi sistemele propuse de filosofi. Am avut succes, tinerii au fost interesaţi, însă problema e că nu pot să respect actuala programă, care e rigidă.

Ce fel de cărţi îi atrag pe tineri în ultimii ani?
Cărţile în limba engleză au foarte mare succes. Ei s-au obişnuit să citească cărţi în engleză pentru că sunt familiarizaţi cu internetul şi au crescut cu filmele americane la televizor. Cărţile de self-help, care te învaţă cum să ajungi un manager, bucătar de succes se vând foarte bine.

Ce-i place
"Îmi place foarte mult Timişoara şi faptul că timişorenii sunt iubitori de carte şi sunt educaţi. Ei ştiu ce vor când intră într-o librărie, dar în acelaşi timp caută în permanenţă ceva nou şi se interesează de cele mai recente apariţii de pe piaţă".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac politicienii, pentru că dau impresia că nu ştiu ce fac, pentru că s-au becalizat toţi ca să obţină cât mai uşor un electorat obedient. Zgomotul din politică e foarte deranjant, iar calitatea lipseşte“, a spus tânărul timişorean.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite