La coada capitalistă scapi de rabla comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolf Holschwandner aşzeaptă la coadă de o săptămână
Adolf Holschwandner aşzeaptă la coadă de o săptămână

Zeci de proprietari de maşini vechi se înghesuie, de o săptămână, la centrele de colectare sperând la vouchere. Cei mai mulţi dintre timişorenii care stau la coadă pentru a scăpa de vechile Dacii spun că banii primiţi pentru casare vor ajunge la copiii lor.

De mai bine de o săptămână, de când s-a dat startul la noua etapă a programului de stimulare a achiziţionării de autoturisme noi, zeci de persoane îşi petrec ziua în faţa centrelor de colectare. Speră că vor scăpa de maşinile lor vechi, care abia mai pot fi pornite. Chiar dacă Daciile cu care şi-au făcut concedii pe litoral şi la munte în perioada de glorie a comunismului sunt epuizate din toate punctele de vedere şi sunt nişte bombe ecologice pe patru roţi, proprietarii lor se pot despărţi cu greu de ele.

Din cele 50 de maşini care stau lipite una de alta, într-o coadă kilometrică, mai toate sunt Dacia 1300 sau 1310, iar şoferii sunt trecuţi de vârsta a treia. După ce vor trece de porţile centrelor de colectare, bătrânii spun că au de gând să facă voucherele primite cadou copiilor lor, ca aceştia să îşi cumpere maşini noi şi frumoase.

Bătaie pe vouchere

De o săptămână, Adolf Holschwandner, în vârstă de 78 de ani, ştie fiecare centimetru pătrat din preajma centrului Müller-Guttenbrunn Recycling, din Calea Şagului. „Am văzut la televizor că programul Rabla e mult lăudat şi toată ţara merge şi se înscrie. Până acum nu am avut curaj să mă înscriu în celelalte programe, dar am zis că poate nu o să mai prind o ocazie ca asta. De marţea trecută stau şi sper să fiu primit şi eu. În fiecare zi împing maşina câţiva metri. E un haos total”, a spus timişeanul.

Acuzaţii de ilegalitate

Pensionarul acuză firmele de colectare de neseriozitate. Îl susţin şi alţi şoferi de rable care se chinuie de câteva zile să primească fiecare un tichet valoric în valoare de 3.800 de lei. Doar câteva şoferiţe şi-au luat inimile în dinţi şi au hotărât şi ele să facă „planton” pe Calea Şagului, mai ales că pe înserate, spun ele, se petrec cele mai multe ilegalităţi.

„E o hărmălaie aici. Noi, românii, nu suntem în stare de nimic. Noaptea se fură bucăţi din maşini sau acumulatorii auto, iar spre dimineaţă, cei care au pile, trec în faţă cu vechiturile lor. Eu am mai multe rable acasă şi nu am curaj să vin şi cu celelalte două pentru că voi fi nevoită să mă mut în câmp o lună, până o să le dau pe toate”, a declarat Maria Crăciun, de 69 de ani.

Până la închiderea ediţiei, conducerea Adam Müller-Guttenbrunn Recycling nu a putut oferi un punct de vedere despre evoluţia programului Rabla 2010.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite