Poliţiştii timişoreni le spun băncilor cum să se păzească, dar şi hoţilor unde să "lovească"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii spun că băncile de cartier, casele de schimb valutar şi oficiile poştale sunt ţinte uşoare pentru spărgători. Absenţa pazei, a sistemelor de alarmă şi intervenţia întârziată a firmelor de pază lucrează în favoarea celor care dau spargeri.

Poliţiştii timişeni sunt convinşi că, în următoarea perioadă, numărul jafurilor la bănci, la case de schimb valutar sau de amanet şi la oficii poştale, unde sunt depozitate sume mari de bani, se va înmulţi. Ele sunt o ţintă uşoară pentru tâlharii care nu trebuie să depună mari efoturi pentru a da o lovitura, situaţie confirmată de zecile de jafuri comise în zona de vest a ţării în ultimul an.

În primele cinci luni ale lui 2010, poliţiştii au dat peste 150 de amenzi firmelor care învârt sute de milioane de bani gheaţă în judeţ, fără să îşi ia măsuri de siguranţă împotriva hoţilor. Oamenii au descoperit că zeci de bănci, în special cele de cartier sau de la ţară, au sisteme de siguranţă şi alarme care nu funcţionează. În plus, paznicii au fost disponibilizaţi, iar firmele de pază intervin la 10-15 minute după ce sunt anunţate. Poliţiştii au dat peste 70 de amenzi băncilor, care însă le-au contestat în instanţă.

Casele de schimb valutar şi casele de amanet sunt şi mai vulnerabile, deoarece la ghişeu lucrează femei, iar proprietari nu asigură paza. Patronii mizează pe faptul că au un „renume” câşigat în lumea interlopă şi nu cred că există tâlhari suficient de nebuni încât să rişte să-i jefuiască.

Poştaşii, cei mai atacaţi


Oficiile poştale din Timiş sunt însă cea mai uşoară pradă pentru hoţi. Peste 90 la sută din sedii nu au pază, iar cele de la ţară mizează pe faptul că au seifuri, care sunt însă uşor de spart, după cum au demonstrat hoţii în ultimul an.

Pe lista victimelor fără apărare se numără şi poştaşii. Zece oameni care duc corespondenţa au fost atacaţi în Timişoara de la începutul anului, pentru banii de pensii. Hoţii au reuşit să ia banii doar la trei dintre poştaşi, iar şapte au reuşit să se bată cu agresorii şi să se apere. „Cei care nu se apără cum trebuie de hoţi sunt amendaţi de Poliţie. Nu poţi să nu îţi iei nicio măsură de precauţie, să inviţi spărgătorii la jaf şi apoi să te plângi că te-au lăsat fără bani. Firmele care lucrează cu sume mari de bani trebuie să înveţe să îşi protejeze singure valorile”, a declarat comisarul-şef Gheorghe Popescu, şeful Poliţiei Timiş.

Jafuri şi spargeri pe bandă rulantă


În ultimii doi ani, în Timişoara au avut loc zece jafuri la bănci şi la case de schimb valutar. Niciunul dintre tâlharii care au ameninţat cu arma angajaţii băncilor sau cu arma nu a fost prins până în prezent. Hoţii au acţionat în miezul zilei şi nu au lăsat urme, iar poliţiştii s-au dovedit incapabili să-i identifice. În unele cazuri, atacatorii chiar au fost filmaţi de camerele de supraveghere, însă oamenii legii nu au reuşit să-i identifice nici cu ajutorul martorilor, al aparaturii sau al bazelor de date ale Poliţiei Române. Agresorii au dat atacuri în Calea Aradului, Calea Buziaşului, Complexul Studenţesc sau Calea Torontalului. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite