Petrică Ionuţescu: „Dacă ai învăţat un instrument, e uşor să te apuci de altul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrică Ionuţescu
Petrică Ionuţescu

Este unul din cei mai complecşi muzicieni din Timişoara. Membru al trupei Blazzaj, acesta cântă la instrumente precum saxofon, trompetă, flaut, pian, chitară sau harpă.

PROFIL
Născut. 19.03.1976. Lipova
Studii. Conservatorul de la Universitatea de Vest
Experienţă. Membru fondator al trupelor Blazzaj şi Funky Growl
Familie. Căsătorit cu Ela

Înconjurat de instrumente muzicale încă din copilărie fragedă, Petrică Ionuţescu a învăţat foarte repede să cânte. Spune că îşi moşteneşte bunicul, care cânta la flaut şi era dirijor de cor. „Cânt de când mă ştiu. Nici nu ştiu câţi ani am avut când am început. Primul instrument a fost block-flute”, spune Petrică Ionuţescu.

În clasa a IV-a, la Liceul de Muzică din Arad, artistul se profilează pe trompetă, care îi va deveni instumentul preferat, alături de pian. La 14 ani pune mâna pe prima clapă primită cadou de la fratele său, din Germania. „În timpul facultăţii, am fost prim-trompetist al Filarmonicii din Arad şi colaborator al Filarmonicii Banatul din Timişoara şi al celei din Sibiu. Am susţinut o serie de concerte prin ţară, dar şi în Germania, Austria sau Ungaria”, povesteşte Ionuţescu.

Când este pus să enumere instrumentele la care ştie să cânte, pentru Petrică Ionuţescu e mai simplu să vorbească despre cele la care nu ştie. „Dacă ai învăţat un instrument, e mai uşor să te apuci şi de altul. Sunt cam aceleaşi principii. Diferenţa este tehnica”, explică muzicianul. Ionuţescu cântă la instrumente precum saxofon, trompetă, flaut, pian, chitară, harpă. După muzica simfonică, Petrică Ionuţescu a experimentat mai multe stiluri muzicale. A trecut prin jazz, funk, rock şi ambiental.

Petrică este unul din membrii fondatori al trupei Funky Growl. „Prima mea trupă a fost în timpul şcolii şi se numea Junior Jazz Band, era un dixiland cu muzica anilor 20-30. Însă cea mai importantă formaţie este Blazzaj unde am fost invitat de Edi Neumann şi mi-a plăcut”, a mai spus Ionuţescu. Acesta a scos cu Blazzaj două albume: „Atenţie Blazzaj” şi „Macadam”, iar cel de-al treilea material e pe vine.  Petrică Ionuţescu a colaborat de-a lungul timpului cu numeroşi artişti. Îi enumerăm aici pe AG Weinberger, Brigada Artistică Urbană, Alexandrina Hristov (este producător general al albumului „Om de lut”), Stigma, Pacha Man, Byron, Stepan Project sau Thy Veils. A cântat la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Timişoara, în deschiderea concertului lui Al Di Meola.

Întrebări şi răspunsuri

Cum va suna cel de-al treilea album Blazzaj?
Va fi un album diferit faţă de primele două. Asta, pentru că toţi cei din trupă şi-au pus amprenta. Am câteva piese eu, câteva, Horia Crişovan, iar la restul am lucrat împreună. Sperăm ca acest album să iasă până la toamnă. Piesele sunt scrise, mai trebuie înregistrate.

Cum ţi se pare gustul muzical al românilor?
În România se ascultă muzică foarte bună, mai puţin bună şi proastă. Din păcate, deocamdată sunt foarte mulţi care ascultă muzica proastă, dar nu ei sunt de vină, ci posturile de televiziune şi radiourile care difuzează ce difuzează. Dar există şi oameni faini care ascultă muzică bună.

Ce-i place
„În ceea ce priveşte genurile muzicale ascult tot ce e bun. Ascult muzică orientată spre adevăr”, a mărturisit Ionuţescu.

Ce nu-i place
„Nu îmi place când artiştii nu sunt artişti, ci doar marionete”, a mai spus Petrică Ionuţescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite