Timişorenii eco "fură" energie solară ca să facă economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70 de oameni au trecut la energia eco cu bani de la stat prin programul „Casa Verde" şi îşi pot monta panouri solare aproape gratis . Aproape 220 de persoane din Timiş au depus dosare pentru a primi ajutorul de 6.000 de lei pentru instalarea sistemelor de încălzire eco.

Energia eco este un trend spre care bănăţenii se îndreaptă din ce în ce mai mult datorită reducerilor esenţiale de cheltuieli de întreţinere. Alin Mnerie şi-a pregătit din timp dosarul pentru ca la 1 iulie, atunci când a pornit programul „Casa Verde", să aibă şansa la un sistem eco. „Am văzut panouri solare în Grecia şi eram hotărât să îmi pun şi acasă. M-am interesat din timp şi am ales un sistem pentru apă menajeră şi un aport de 10 la sută la încălzire pe timp de iarnă", a spus Alin Mnerie, de 28 de ani. Timişoreanul a investit 9.000 de lei în instalaţia care îi va fi montată chiar săptămâna viitoare. La fel ca el, Iosif Vârsan a fost printre primii timişeni care s-au înscris în programul „Casa Verde". „Imediat ce am văzut lista am contactat firma, iar reprezentanţii ei au venit şi mi-au montat panourile. E totul gata şi merge foarte bine", a spus bărbatul. Pentru un rezervor de 165 de litri, care să încălzească apa pe timp de vară, timişoreanul a plătit puţin peste 5.600 de lei.

Cheltuială decontată

Investiţia făcută de timişeni va fi decontată pe baza unui alt dosar care să ateste cheltuiala în scopuri eco. „Cu facturile care dovedesc investiţia, cu certificatul de garanţie pentru instalaţie şi o adeverinţă cu contul în care să fie viraţi banii, justifici decontul", a spus Robert Gurtler, un alt timişorean care a ales să fie eco pe banii statului. Până la sfârşitul lunii octombrie, când trebuie să fie montate panourile solare, timişoreanul va scana piaţa instalaţiilor eco şi va alege o ofertă rentabilă care să îl ajute să economisească între 30 şi 50 la sută la cheltuielile lunare. „Am luat hotărârea ţinând cont de două criterii, primul fiind costurile, al doilea faptul că suntem în 2010 şi trebuie să ne învăţăm să folosim chestii inovatoare. Ne îndreptăm spre era eco" a spus Robert Gurtler.

Interes scăzut în Caraş

Trendul eco nu este la fel de popular în restul regiunii. Spre exemplu, în judeţul Caraş -Severin, programul a fost luat cu asalt iniţial, însă avântul celor interesaţi a scăzut considerabil, din cauza birocraţiei şi costurilor mari. Numărul cărăşenilor care au considerat că economia făcută prin folosirea energiei regenerabile este prioritară este foarte mic. „Sunt nouă proiecte aprobate până în prezent în judeţul Caraş-Severin, iar valoarea lor se ridică la peste 50.000 de lei", a declarat Adrian Voicău, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite