Onuţ Danciu este profesorul de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul a jucat în piese de teatru, a făcut film, este profesor de fotografie şi a înfiinţat prima televiziune şi primul radio privat din România.

Prin mâinile lui Onuţ Danciu au trecut sute de fotografi, acesta fiind profesor al Şcolii de Artă din Timişoara, la catedra de Artă fotografică şi cinematografică. El şi-a dorit iniţial să fie actor, iar începând cu clasa a X-a a şi făcut parte dintr-o trupă de teatru a inspectoratului şcolar, care avea stagiune permanentă, iar în fiecare săptămână avea reprezentaţii pe scena Teatrului Naţional Timişoara.

„Erau şi unele invidii, deoarece uneori erau mai mulţi spectatori la noi, care eram elevi şi eram amatori. Veneau rudele, prietenii, colegii, vecinii, ca să ne vadă pe scenă”, îşi aminteşte Onuţ Danciu, care a împărţit scena cu actorul Florin Călinescu şi cu poetul Marian Odangiu, în perioada liceului.
Ulterior, Onuţ Danciu a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde spune că nu a intrat. „Eram naiv. Erau şapte locuri pentru băieţi, şapte pentru fete. Şi era concurs de pile”, îşi aminteşte artistul, care a fost „antrenat” de actorul Octavian Cotescu pentru admiterea la institut.

Pasionat de film

Onuţ Danciu a cochetat şi cu filmul şi mai apoi cu fotografia, fiind considerat unul dintre cei mai buni realizatori din Timişoara. Deşi spune că preferă filmul, pasiunea pentru fotografie l-a determinat să realizeze mii de fotografii şi zeci de expoziţii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Mândria sa o reprezintă o colecţie de portrete, printre care cele ale scriitorilor Nichita Stănescu, Marin Sorescu, D.R. Popescu. Regretă însă cinematograful, în special cluburile de cinema, de unde a învăţat tainele cinematografiei.

Prima televiziune privată din România

Mai mult, Onuţ Danciu a fost unul dintre timişorenii care a înfiinţat prima televiziune privată din România, în anul 1992. „Este vorba despre TVT1, prima televiziune privată, unde am lucrat până în anul 1995, când am fost printre fondatorii Radio Vest”, îşi mai aminteşte artistul. „Trăiam bucuria comunicării atunci, eram bucuros că puteam să spun altora. Atunci oamenii erau receptivi. Acum se spun foarte multe, dar există puţină recepţie”, a mai spus profesorul de fotografie

Acum, elevii săi, care urmează timp de doi ani cursurile şcolii ca să devină fotografi, vin să obţină diplome. „Vor să îşi facă firme şi au nevoie de diplome”, a mai spus fotograful.

Întrebări şi răspunsuri

Ce îşi doresc tinerii care vin la cursurile de fotografie?
Unii dintre ei vin pentru că au bani, de fiţă, pentru că dă bine să ai aparat scump şi dă bine şi la fete. Mai există o categorie de tineri care vor să facă bani din fotografie şi au nevoie de un curs ca să obţină diploma. Iar unii vin din pasiune, pentru că îşi doresc să facă fotografie.
Câţi dintre ei participă până la finalul cursului şi obţin diploma?
Aproximativ 70% din cei care se prezintă la început. Am elevi din toate categoriile sociale, de vârste diferite, de la tâmplari la medici, care vor să înveţe fotografie. Au venit unii elevi cu profesorii de la şcoală.

Ce-i place
„Îmi place cuvântul direct, sinceritatea. Iubesc omul care gândeşte. Şi iubesc frumuseţea interioară a unui om, mai mult decât faţada“, a mărturisit Onuţ Danciu.

Ce nu-i place
„Urăsc miniciuna, mitocănia şi îngâmfarea. Nu-mi plac afirmaţiile fără acoperire. Îmi plac oamenii care sunt talentaţi, decât cei care sunt muncitori“, a mai spus Onuţ Danciu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite