Premii naţionale, răsplată pentru creativitatea elevilor timişoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii au obţinut cinci din 100 de premii la Olimpiada Naţională de Limba Română. După şase ani, timişorenii s-au întors de la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română cu premiul întâi.

Cinci premii din 100, aceasta este performanţa realizată de către elevii timişoreni, la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, la Iaşi. Mândria dascălilor nu se opreşte însă aici – după şase ani de aşteptare, elevii de pe malul Begăi s-au întors cu rezultate deosebite: premiul întâi la clasa a V-a şi premiul doi la clasa a VI-a. În plus, elevii clasei a VI-a au adus două menţiuni şi un premiu special pentru cel mai bun discurs oral, în cadrul secţiunii de creativitate.

Laureată la română

Tatiana Topciov este elevă în clasa a V-a a Şcolii Generale nr. 24 din Timişoara. Deşi mama ei spune că acasă vorbeşte limba bulgară, ea a reuşit să îi impresioneze pe cei din juriul de la Iaşi cu aptitudinile ei de comunicare. Tânăra a obţinut premiul pentru „calitatea demersului analitic în discursul ei oral”. La numai 12 ani, Tatiana dedică foarte mult timp din viaţa ei lecturii. Citeşte toate lecturile pe care i le recomandă dascălii de la şcoală, plus tot ceea ce îi cade în mână. Pentru Olimpiada Naţională s-a pregătit intens. Tânăra mărturiseşte că învăţa până seara târziu.

„Înainte nu dedicam atât de mult timp pentru Limba Română. De când am aflat că m-am calificat la faza naţională a olimpiadei, am început să mă pregătesc tot mai serios. Au fost seri în care stăteam până la 11 seara să fac probleme de gramatică sau să citesc”, a spus Tatiana. Micuţa este susţinută de mama ei, care spune că s-a ocupat de ea de mică. „Sunt foarte mândră de premiul pe care l-a obţinut. Mai ales că noi, acasă vorbim bulgară, care este şi limba ei maternă. A rezolvat o grămadă de caiete de teste înainte să meargă la concurs”, a povestit Petronela Topciov, mama fetei.

Tânăra spune că visul ei este să devină jurnalistă. „Mi-aş dori să scriu într-o revistă pentru copii. Îmi place foarte mult să scriu compuneri, iar de curând mi-am descoperit o nouă pasiune pentru a scrie şi poezii”, a declarat Tatiana.

„Suntem foarte mândri de aceşti copii. Cel mai mlt mă bucur că ei nu tocesc. Sunt foarte multe probe de analiză şi creativitate, în care ei se exprimă liber. Cei de la Iaşi au fost deosebit de impresionaţi de creativitatea timişorenilor”, a declarat Carmen Oancea, unul dintre profesorii coordonatori ai echipei de la Timişoara.

Lista micuţilor laureaţi într-ale limbii

Premiul întâi la clasa a V-a a fost obţinut de Diana Dehelean, elevă la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, coordonată de profesoara Tatiana Cristea, iar locul al doilea a fost obţinut de Heidenfelder Dominique, elevă în clasa a VI-a, sub coordonarea profesoarei Carmen Oancea. Iasmina Seculici din clasa a VI-a şi Tatiana Topciov din clasa a V-a de Şcoala Generală nr. 22 au obţinut menţiuni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite