Ce să faci de Revelion ca să ai parte de noroc, bani, sănătate şi iubire în anul 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru un an bogat, timişorenii trebuie să aibă bani în buzunar şi să mănânce peşte de Revelion
Pentru un an bogat, timişorenii trebuie să aibă bani în buzunar şi să mănânce peşte de Revelion

Peştele, banii şi oamenii care intră în case asigură bunăstarea în noul an. Antropologii timişoreni au explicat ce este bine să se facă în ultima zi şi noapte din 2010 ca anul următor să fie plin de noroc.

Mitul obiectului roşu ce trebuie purtat în noaptea dintre ani nu este nimic mai mult decât o poveste. Antropologii timişoreni recunosc existenţa acestui obicei, dar spun că este relativ recent şi fără o bază în obiceiurile vechi. „În cultura populară nu funcţionează această credinţă, este o credinţă urbană extrem de recentă”, a spus Otilia Hedeşan, antropolog.

Siguranţa financiară

Pentru garanţia unui an bogat şi a liniştii financiare în 2011, timişorenii trebuie să poarte bani mărunţi în buzunar în noaptea de Revelion. Mai mult, este la fel de important ca toate restanţele să fie achitate până la finalul anului. „În noaptea de Anul Nou trebuie să ai bani mărunţi în buzunar pentru ca să ai bani tot anul care vine. Nu e bine să te prindă seara de 31 decembrie cu datorii neplătite pentru că vei avea datorii tot anul”, a mai spus Otilia Hedeşan.
De primul om care păşeşte într-o casă în noul an depinde realizările gazdei pe toate planurile. „Este bine ca în 1 ianuarie să intre prima dată în casă un băiat sau un bărbat şi nu o femeie pentru că bărbatul are o semnificaţie pozitivă în cultura noastră, reprezintă prosperitate, succes. Nu este prea updatată această credinţă”, a continuat antropologul.

Superstiţii culinare

Noul an aduce cu el şi un obicei culinar deosebit. „Până în 10 ianuarie sunt zilele de harţi, adică o dezlegare la consumul de carne, inclusiv în zilele de post ale săptămânii.Trebuie să se mănânce carne sau grăsime ca să-ţi meargă bine tot anul”, a completat femeia. De Revelion obiceiul spune să se consume peşte. „Singura formă de a stimula norocul în anul care vine, din punct de vedere culinar,  este să se gătească peşte pentru ca tot ce face omul în anul ce vine să fie făcut cu uşurinţa cu care se mişcă un peşte”, a explicat Otilia Hedeşan.

În noul an, în prima zi, bucătăresele din Banat prepară o plăcintă în care ascund câte un bănuţ, sau chiar mai mulţi. "Dacă se face plăcinta cu bani, la noi ştrudel cu bani, sărbii un fel de plăcintă cu nucă, o să aibă noroc cel care găseşte banul în plăcintă", a mai spus Otilia Hedeşan.

Oamenii sorcoviți de băieți în prima zi din Anul Nou vor avea parte de noroc și belșug

Pentru un an nou fericit și cu noroc, mâncați piftie, carne de porc și pește


Chiloții roșii s-au vândut ca pâinea caldă pentru a fi purtați ca „totem” de Revelion

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite