FOTOREPORTAJ Muzeu ca în filme aflat în mijlocul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Barocă
Sala Barocă

La începutul lunii decembrie, Sala Barocă inaugurată cu mare fast a devenit una dintre cele mai elegante încăperi din Vestul ţării. După o muncă de restaurare care a durat mai mult de trei ani, sala pur şi simplu lasă vizitatorii cu gura căscată.

Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara a devenit un spaţiu rafinat, aproape neobişnuit pentru România. Încăperea datează din anul 1754, când clădirea a fost amenajată ca reşedinţă pentru guvernatorul civil al Banatului, contele Vilana Perlas. Refacerea tuturor detaliilor s-a făcut minuţios, după fotografii şi desene. Balcoanele de epocă, pictura care imită pielea de Cordoba sau lambriurile sunt doar câteva dintre exemple. Tavanul a fost restaurat de Camelia Crişan, membră a departamentului de restaurare din cadrul muzeului. O echipă de la Bucureşti s-a ocupat de restul detaliilor.


Sala Barocă

Încăperea nu va fi folosită pentru expoziţii, ci pentru diverse alte evenimente, iar Marcel Tolcea, directorul muzeului, spune că se gândeşte să aducă acolo şi un pian. De când a fost restaurată, Sala Barocă a devenit vedeta clădirii, pentru că majoritatea celor care vizitează muzeul vin acolo special pentru aceasta. Lucrările au costat 330.000 de lei, bani plătiţi de Consiliul Judeţean. O dată cu refacerea acestei săli, Muzeul de Artă din Timişoara seamănă tot mai mult cu un muzeu occidental, complet diferit de instituţiile comuniste, ale căror vitrine sunt pline de praf.



De-a lungul anilor, în Sala Barocă au poposit nume importante ale istoriei. În anul 1768, în Timişoara s-a oprit împăratul Iosif al II-lea. În 1846, în Sala Barocă concertează Franz Liszt. Din repertoriul marelui pianist nu vor lipsi lucrări de Beethoven de Schubert, dar şi Marşul lui Rakoczy. În 1877, în aceeaşi sală are loc recitalul marelui violonist spaniol Pablo Sarasate.

Sala Barocă



Muzeul de Artă din Timişoara are ca sediu Palatul Vechii Prefecturi, denumit şi „Palatul Baroc", unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale oraşului. Motivele decorative ale clădirii trădează legături strânse cu arhitectura vieneză. Între timp, a purtat şi numele „Palatul Preşedintelui" sau „Casa Comitatului".

Sala Barocă

VEZI O GALERIE FOTO CU SALA BAROCĂ, PROASPĂT RENOVATĂ, DIN MUZEUL DE ARTĂ TIMIŞOREAN.


FOTO: Muzeul de Artă din Piaţa Unirii, click pe poză pentru galerie foto

Timisoara inghetata sub zapada
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite